Wie de Irak-oorlog alleen op internet volgt, zou af en toe kunnen denken dat de strijd niet tussen de VS en Irak gaat, maar tussen de VS en Frankrijk. De Franse opstelling in de VN-Veiligheidsraad is veel Amerikanen in het verkeerde keelgat geschoten. Omgekeerd hekelen veel Fransen de oorlogszuchtige houding van de Verenigde Staten.

Een Amerikaan, die opereerde onder de naam 'Yankee Doodle', startte de site Francestinks.com met daarop grappen over Fransen. Vermoedelijk een Duitse hacker haalde de site echter uit de lucht, evenals de site Germanystinks.com.

Een aantal Fransen startte een online anti-oorlogsactie op de site Bretzelforbush.com. Zij beloven pretzels naar George W. Bush te sturen. De Amerikaanse president verslikte zich vorig jaar in zo'n zout koekje en viel flauw.

Honderdste verjaardag

Het jongste voorbeeld van de online 'vijandigheid' tussen Frankrijk en Amerika is te vinden op Giveitback.net. Op die site staat het voorstel om het Vrijheidsbeeld, dat geldt als één van de belangrijkste Amerikaanse symbolen, naar Frankrijk te sturen.

Het Vrijheidsbeeld was een geschenk van het Franse volk, bedoeld voor de honderdste verjaardag van de Amerikaanse Onafhankelijkheid in 1876. Het beeld arriveerde echter pas in 1885 in New York. En nu mag het weer terug naar Frankrijk, als het aan de ondertekenaars van de petitie op Giveitback.net ligt. Op het moment van schrijven hadden 1876 mensen hun naam gezet onder een brief aan het Amerikaanse Congres met een voorstel van die strekking.

"We geloven dat alleen zo'n drastische maatregel de Franse regering ervan kan overtuigen om hun gevaarlijke acties te staken. Het beleid van Frankrijk bevordert uiteindelijk het wereldwijde terrorisme", stelt de initiatiefnemer in een verklaring.

Ronald Reagan

Ook op de site Sendbackliberty.us staat een voorstel om het Vrijheidsbeeldbeeld weer naar Frankrijk te sturen. Met Photoshop hebben de makers van de site enkele foto's in elkaar geknutseld om uit te leggen hoe het beeld naar Frankrijk moet worden verscheept, door de lucht of per schip. Een alternatief voor 'Lady Liberty' hebben ze ook al: een standbeeld van 'de meest fantastische president ooit' Ronald Reagan.

Beide sites lijken de draak te steken met de Amerikaanse acties tegen Frankrijk. Zo stelden twee Amerikaanse politici voor om gerechten als 'french fries' en 'french toast' van het menu te halen en te vervangen door 'freedom fries' en 'freedom toast'.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 13:30 uur:</b> De laatste twee aline's zijn toegevoegd.</i>