Het Nederlandse e-readermerk BeBook slaagde er niet in gunstige overeenkomsten te sluiten met telecomaanbieders. "We kwamen niet tot een overeenkomst over de tarieven van ingebouwde 3G-roaming, die het voor ons aantrekkelijk genoeg maakte dit toe te voegen. Technisch gezien was het voor ons geen probleem meer. We hadden al lang een prototype met 3G gereed", vertelt Peter Zieleman, marketingmanager van BeBook.

Concurrenten voor de BeBook, zoals de Kindle, de Sony Reader Daily Edition, de Barnes & Noble Nook, de Alex en de DR-800GS van het Eindhovense iRex bieden wel 3G-ondersteuning. Via ingebouwde webshops zijn direct boeken, kranten en tijdschriften te kopen op deze e-readers. Bebook heeft besloten zich te richten op het apparaat en niet op het aanbieden van content.

Amazon niet aantrekkelijk

Volgens Zieleman kampt concurrent Amazon met de internationale versies van zijn Kindle en Kindle DX ook met het probleem dat telecombedrijven hoge prijzen vragen voor de dataroaming in de e-reader. De kosten verrekent Amazon in de prijs van e-books, die buiten de VS duurder zijn.

Amazons Kindle is volgens Zieleman buiten de VS helemaal geen aantrekkelijke keuze voor consumenten. "Amazon mag in Nederland het grootste deel van zijn Engelstalige catalogus ook niet aanbieden vanwege rechtenkwesties. Nederlandse e-books biedt het bedrijf nog geeneens aan."

Wifi en Wacom

De nieuwe Bebook heeft WiFi aan boord en beschikt over een snel Wacom-touchscreen. Deze werkt volgens Zieleman beter dan het aanraakscherm in de Sony Reader Touch, die de leesbaarheid vermindert door de extra laag over het e-inktscherm.

Zieleman: "Ook werkt de e-reader meerdere malen sneller dan het vorige model." De prijs van de nieuwe Bebook is 299 euro. Hij is binnen enkele weken te koop.

Stortvloed nieuwe e-readers

Het Nederlandse bedrijf is op de CES een van circa 20 fabrikanten van e-readers, die een groeiende markt vormen. De Consumer Electronics Association voorspelde deze week dat het aantal verkochte e-readers dit jaar zal verdubbelen.

Steeds meer elektronicafabrikanten komen nu met e-readers. Zo presenteerde Samsung donderdagochtend zijn e-reader E6. Deze heeft net als de BeBook wel Wifi maar geen 3G. De E6 komt te koop in versies met 6 en 10 inch E-ink-displays.

Epub

BeBook biedt echter zelf geen e-books aan. Gebruikers moeten zelf digitale boeken in het ePub-formaat aanschaffen. Veel Nederlandse uitgevers hebben gekozen voor het Epub-formaat voor het aanbieden van hun e-books. Amazons Kindle ondersteunt Epub niet, maar werkt met een eigen standaard.

Bebook ruilde vorig jaar Mobipocket-ondersteuning in voor Epub. Dat bevalt volgens Zieleman goed. "Er komen nu nauwelijks meer verzoeken over Mobipocket. Epub is volgens ons de belangrijkste ebookstandaard geworden."

Kleur en tablets

Bebook werkt samen met het Eindhovense Liquavista aan nieuwe e-readers met een kleurenschermen, die een vergelijkbare leesbaarheid moeten krijgen als de huidige zwart-wit displays van E-Ink. Liquavista toonde op de CES twee kleuren prototypes van e-readerschermen. De techniek van de Philips-spinoff is straks ook geschikt voor bewegende beelden. Dat geldt niet voor het huidige E-ink.

Zieleman verwacht dat Bebook in de loop van volgend jaar zijn eerste modellen met kleurenscherm op de markt kan brengen. Hij vreest de komst van dunne internettablets waarop ook e-books zijn te lezen niet. "Tablets zijn vooral bedoeld voor internetgebruik en multimedia. Als je langer wilt lezen, dan moet je een scherm hebben dat minder vermoeiend is voor de ogen."