In een presentatie van Google over Wave op de Enterprise 2.0 conferentie in San Francisco, waar Melle Gloerich van de NGN ons gisteren op wees, kwam ook Andy Fox van Novell op het podium om te laten zien hoe zijn bedrijf met deze software bezig is. De suite van Novell heet Pulse, wat natuurlijk moet verwijzen naar het menselijke ritme van de software.

Voor bedrijfsleven

Pulse komt halverwege 2010 beschikbaar als dienst, maar zal later ook achter de firewall kunnen worden geïnstalleerd. Fox kwam in de sessie over Wave vertellen dat de dienst van Novell naadloos zal samenwerken met Wave, zodat er direct projecten kunnen worden opgezet met mensen in Wave.

Anders dan Wave is Pulse helemaal op het bedrijfsleven gericht. Het haakt bijvoorbeeld aan op het identity management systeem van het bedrijf, zodat bijvoorbeeld nieuwe werknemers er direct mee aan de slag kunnen in hun groep.

Geen slot op Wave

Google heeft verder met Wave een keuze gemaakt die het voorlopig iets minder geschikt maakt voor het bedrijfsleven. Greg D'Alesandre vertelde op Enterprise 2.0 dat het systeem nog niet met permissies werkt. Dat is een bewuste keuze van Google, omdat mensen het systeem anders direct op slot zouden doen. “Dat zijn we zo gewend”, zei D'Alesandre.

Overigens is er natuurlijk wel een tracking systeem waarmee kan worden achterhaald wat is veranderd en wie het veranderd heeft. Bovendien zullen er uiteindelijk wel permissies komen, zoals read-only, maar zover is het nog niet. D'Alesandre gaf toe dat zelfs mensen van Google in het begin moeite hadden om zomaar in documenten van anderen te editen. Maar toch sluit het aan op de visie van Google om traditioneel e-mail te vervangen.

Makkelijk veranderen

Of Pulse ook zo vrij met permissies omgaat valt nog te bezien. In de sessie op Enterprise 2.0 was in ieder geval niet duidelijk waar Wave ophield en Pulse begon, zo schrijft The Register. Ook met Pulse konden erg makkelijk instant messages van anderen worden veranderd.

Novell heeft ook nog een wat meer traditionele tool voor dit soort samenwerken, Teaming. Dat product blijft gewoon bestaan, maar nadat Pulse is uitgekomen gaat Novell wel bekijken waar de twee producten elkaar overlappen en misschien worden ze geïntegreerd. Bron: Techworld