Nieuwland, een Vinexwijk in Amersfoort waar aandacht is voor een nieuw en modern uiterlijk. Eigenlijk is inbellen met een 56k-modem uit de tijd. Dus in een wijk die voorzien is van de modernste ontwikkelingen verwacht je als bewoner toch op zijn minst een aansluiting te kunnen nemen op een breedband internetverbinding. ADSL bijvoorbeeld. Echter, een aanvraag bij KPN voor zo'n aansluiting levert een afwijzing op. Maar niet omdat de centrale niet geschikt zou zijn. KPN heeft ditmaal een andere reden. 'Uw opdracht kan helaas niet worden gerealiseerd, aangezien in de verbinding tussen de telefoonaansluiting in uw woning en de telefooncentrale van KPN Telecom glasvezels worden gebruikt. De huidige Mxstream-dienst is gebaseerd op koperdraad verbindingen', zo valt te lezen in een afwijzingsbrief van KPN.

Glasvezel

Glasvezels? Zijn dat niet de kabels waar échte breedbandverbindingen over mogelijk zijn met snelheden tot vele megabits per seconde. Klopt. Maar al jaren wordt gestecheld over het doortrekken van de glasvezelverbindingen tot aan de voordeur van huizen. Helaas voor de wijk Nieuwland, het gebied waar moderne glasvezelverbindingen gebruikt worden, blijkt het niet mogelijk om daar in de praktijk breedbandinternetdiensten aan te bieden. "Dit is helaas een voorbeeld van de wet van de remmende voorsprong", zegt Bram Oudshoorn van KPN. "Het klopt dat er in deze woonwijk glasvezelkabels gebruikt worden, maar niet helemaal tot aan de huizen. Vanaf de KPN-centrale tot aan de kabelverdelers in de woonwijk liggen glasvezelverbindingen. Het laatste stukje is nog steeds een koperen verbinding." Maar voor de ADSL-diensten die KPN op dit moment aanbiedt, is het noodzakelijk dat het hele traject vanaf de centrale tot het huis bestaat uit een koperverbinding. Een stukje glasvezel ertussen maakt het aanbieden van de dienst vooralsnog onmogelijk.

Proeven

Op dit moment worden op twee plaatsen in Nederland proeven gedaan met het aanbieden van breedbandinternet via glasvezelkabels. In delen van Eindhoven en Almere is het hele traject vanaf de centrale tot aan het huis verglaast. "In de toekomst zullen er ongetwijfeld breedbanddiensten over glasvezelnetwerken aangeboden worden. Maar nu is dat praktisch niet mogelijk. Het netwerk in de wijk Nieuwland is al grotendeels voorbereid op de toekomst. Men moet nog even wachten", zegt Oudshoorn. Blijft er nog één redelijk alternatief over: internet via de kabel. Maar dat is helaas ook geen optie. De wijk Nieuwland behoort niet tot het verzorgingsgebied van Casema. Dus dat betekent gewoon inbellen met het 56k-modem. Terug in de tijd in een op de toekomst gerichte woonwijk.