Een Amerikaanse inbreker probeerde bij een hooggerechtshof een bewijsmiddel in de zaak die hem 18 jaar achter de tralies opleverde onrechtmatig te laten verklaren. Het ging om een smartphone die rechercheurs ontgrendelden zonder bevel van een rechter. Dat konden ze doen, omdat het wachtwoord 1234 was.

In de telefoon vonden ze onder meer een foto van de eigenaar en een contactnummer voor 'oma', waardoor de politie de verdachte op het spoor kwam. Voor het doorzoeken van een smartphone moet een rechter een bevel geven, vonden de advocaten van de inbreker, die deze week nul op het rekest kregen van het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat South Carolina.

Want helaas voor de inbreker oordeelde de rechtbank dat achterlaten bezit niet onder dezelfde doorzoekingsregels valt als smartphones die in het bezit zijn van de eigenaar. Het zou een ander verhaal zijn geweest als de inbreker zich als rechtmatige eigenaar had gedragen en op zoek was gegaan naar zijn verloren bezit - wat hem natuurlijk eveneens tegen de lamp had doen lopen.