Deze week schreven diverse media dat een software-update van Microsoft het besturingssysteem Windows XP kan omtoveren tot een Friese versie van het programma. Onzin, zo schrijft de Leeuwarder Courant woensdag. Het betreft een software-update voor Service Pack 2 die al op 9 augustus werd uitgebracht, bevestigt een woordvoerder van Microsoft.

De Friese update is alleen te installeren in een Engelstalige versie van Windows XP. Na de installatie zijn slechts enkele systeeminstellingen in het Fries vertaald, aldus De Leeuwarder Courant. Onderdelen die in het Fries worden vertaald, zijn onder meer de kalender in Outlook. De knoppen en uitlegschermen worden niet vertaald. "Deze Computer wordt dus niet dizze kompjuter", volgens de krant.

De geruchten over een Friese vertaling zijn onder meer gevoed door weblogger Daniël van Soest die bij Microsoft werkt. Hij schreef over de 'Friese vertaling van XP'. Inmiddels heeft hij zijn bericht gerectificeerd: "Mijn excuses voor iedereen die net als ik een gat in de lucht sprong maar het Windows XP feest gaat helaas niet door in het Fries".