Syrische webloggers melden dat ze Google Chrome in hun land niet kunnen downloaden, schrijft de Amerikaanse publieke omroep PSB. Google zelf werpt de blokkade op en niet de Syrische overheid, die wel eerder de toegang tot tal van websites als Skype en Facebook heeft beperkt.

Volgens een woordvoerder van Google is de blokkade noodzakelijk vanwege de economische sancties van de VS tegen landen als Noord-Korea, Iran, Soedan, Cuba en Syrië. Die sancties verbieden onder meer de export van allerlei producten. Vorig jaar moest Google om diezelfde reden ook de toegang tot Google Earth in die landen blokkeren. Ook Yahoo en Microsoft hebben vorig jaar landen als Iran verwijderd uit de keuzelijst in het aanmeldproces voor hun populaire webdiensten.

Wel advertenties

Door te surfen via proxy-servers maken veel Iranezen en Syriërs alsnog gebruik van de diensten en programma's van Google. Ondanks de blokkades toont Google ook nog steeds specifieke advertenties aan inwoners van Syrië en Iran.

Volgens de weblogger Sadeq verschijnen er gewoon Google Adwords op weblogs en sites uit Iran. Ook kunnen inwoners van de 'verboden' landen zich gewoon inschrijven voor het advertentieprogramma Google Adsense door als land bijvoorbeeld Libanon op te geven.