Telkens weer verschuift het tijdsstip van het verwachte herstel van de pc-markt een kwartaal. Nog maar kort geleden werd door fabrikanten hoopvol gekeken naar het laatste kwartaal van dit jaar. Daarna werd het al snel het eerste kwartaal van 2002, maar nu is het volgens IDC onwaarschijnlijk dat het herstel al in 2002 zal plaatsvinden. IDC moet de resultaten van het tweede kwartaal nog officieel publiceren, maar de marktonderzoeker weet al dat de cijfers er veel minder goed uitzien dan eerder werd gedacht. Als gevolg hiervan stelt IDC de verwachtingen voor 2002 naar beneden bij. Het verval zal langer doorzetten. Een substantiële groei wordt pas in 2003 verwacht.

Windows XP

"We verlagen onze verwachtingen omdat de consumentenmarkt en de wereldeconomie nog altijd zwak zijn", zo zegt IDC-onderzoeker Loren Loverde tegenover CNet. Er is vooral in de VS sprake van een gedaald consumentenvertrouwen, mede als gevolg van de sterk gedaalde aandeelkoersen. Deze tendens werd dit jaar al ingezet. In Japan, de VS en in Europa daalden de verkopen van computers voor het eerst in vele jaren. In april concludeerde onderzoeksbureau Gartner al dat de computermarkt `ernstig ziek' is. Europa leek zich in eerste instantie aan de malaise te onttrekken, maar ook hier daalden de verkopen in het tweede kwartaal. Ook van de komst van het nieuwe besturingssysteem Windows XP wordt niet meer hoog opgegeven. In eerste instantie dachten onderzoekers en pc-makers dat XP zou zorgen voor een duidelijk grotere vraag naar pc's. IDC prikt deze ballon echter door. Gezien de huidige economische omstandigheden denkt IDC niet dat Windows XP voor een herstel kan zorgen.

Randapparatuur

Fabrikanten van randapparatuur leken zich lange tijd – in tegenstelling tot de pc- en chipsector - aan de malaise te kunnen onttrekken, maar nu beginnen in dit segment ook klappen te vallen. Zo maakte Iomega donderdag bekend dat er 1250 banen moeten verdwijnen. Vorige maand dacht Iomega nog aan het schrappen van 1100 plekken, maar dat zijn er dus meer geworden. De maker van opslagmedia heeft naar eigen zeggen te maken met een verminderde vraag naar Zip- en Jaz-apparatuur, twee van haar bekendste producten. Het fiscale jaar 2002 moet hiermee een besparing van 65 miljoen te zien geven. Ook met Creative gaat het niet goed. Haar vierde kwartaal gaf een omzetdaling ten opzichte van een jaar eerder te zien van 307,7 naar 234,2 miljoen dollar. Debet hieraan is de verminderde vraag naar geluidskaarten en de draagbare Nomad muziekspeler. Het kwartaalverlies komt als gevolg van eenmalige investeringsafschrijvingen uit op 73,4 miljoen dollar, waar een jaar eerder nog ruim 17 miljoen dollar winst werd gemaakt.