Volgens CNN heeft Microsoft gedreigd de levering van Windows 95 stop te zetten aan Compaq, de grootste PC-maker ter wereld. Microsoft eiste dat Compaq de Internet Explorer 4.0 op al zijn nieuwe computers zou installeren. Juist vorige week werd bekend dat de nieuwste versie van de browser niet compatibel is met een oud programma dat met Compaq-computers wordt meegeleverd.

Twee andere grote PC-fabrikanten, Gateway 2000 en Micron Technology, wilden van Microsoft toestemming om de browser eventueel te verwijderen na installatie van het besturingssysteem. Maar zelfs de snelkoppeling voor IE 4.0 moest van het softwarebedrijf op het bureaublad blijven staan, aldus CNN, die zich zegt te baseren op verklaringen van regeringsfunctionarissen. De drie fabrikanten hebben geweigerd commentaar te geven op het bericht. Microsoft weigert het bericht te ontkennen noch te bevestigen.

Zoals WebWereld gisteren al meldde heeft minister van justitie Janet Reno de rechtbank gevraagd om Microsoft een boete van een miljoen dollar per dag op te leggen, omdat het bedrijf zich niet zou houden aan afspraken die in 1995 met de overheid zijn gemaakt. Volgens Reno verplicht Microsoft fabrikanten de Internet Explorer 4.0 te installeren met Windows 95. Als het bericht van CNN klopt, is nu ook duidelijk waar de klacht tegen Microsoft precies vandaan komt.

Justitie vindt dat het bedrijf misbruikt maakt van zijn monopolie-positie (80 procent van de PC's draait onder Windows) om concurrenten van de markt te drukken.