De Chinese 'alternatieve iOS-marktplaats' 7659.com biedt talloze gratis apps waar in Apple’s eigen appstore voor moet worden betaald. Normaliter werken gepirateerde apps alleen op iPhones met jailbreak, maar daar hebben de inventieve piraten iets op gevonden.

7659.com maakt namelijk heel slim misbruik van Apple’s eigen iOS Developer Enterprise Program, ontdekte VentureBeat. Dit programma biedt bedrijven de mogelijk om zelf apps te ontwikkelen en via het eigen netwerk op iPhones van medewerkers te installeren, te updaten en te beheren. De beheerder kan hiermee dus zelf apps certificeren en distribueren buiten de iTunes store van Apple om.

'Veilig alternatief'

En dat is precies wat 7659.com doet met talloze gepirateerde apps. De site zou al 5 miljoen Chinese gebruikers hebben. De site, onderdeel van Kuaiyong, claimt gebruikers een veilig alternatief te bieden omdat hun toestel geen jailbreak meer nodig heeft. Met iTunes store zelf zijn veel Chinese iPhone-bezitters niet bekend, bij Kuaiyong krijgen ze een veilige, snelle, en gemakkelijke iOS-ervaring, claimt het concern.

Apple heeft nog niet gereageerd op het fenomeen, maar het is aan te nemen dat het op de hoogte is van deze truc.