Onlangs meldde de Telegraaf dat het btw-tarief op e-books in 2010 zou worden verlaagd, maar dat feest gaat niet door. Het lagere btw-tarief van 6 procent gaat namelijk alleen gelden voor 'andere fysieke gegevensdragers dan papier', maar niet voor downloads. Die blijven even duur.

Het nieuwe beleid in onderdeel van het Belastingplan 2010, deze week door het kabinet ontvouwen op Prinsjesdag. Daarin staat te lezen: "Vanaf 2010 geldt het verlaagde BTW-tarief voor alle andere dan papieren fysieke dragers waarop de inhoud van een boek is aangebracht."

Tweeslachtig

Het document benadrukt dat dit geldt voor luisterboeken en educatieve informatie. Een woordvoerster van het ministerie van Financiën bevestigt desgevraagd dat deze vlieger opgaat voor alle soorten boeken, dus ook lectuur en literatuur in digitale vorm.

Zo ontstaat per 2010 de bizarre situatie dat digitale boeken als download 11 procent duurder zijn dan precies diezelfde bestanden op cd-rom of usb-stick. Het Ministerie erkent dat dit een spagaat is, maar stelt dat voorheen de situatie erger was.

"Het was nog een veel ergere spagaat. Bijvoorbeeld bij lesboeken, daar zit heel vaak een cd-rom bij. Op het boek zat lage btw, maar op de meegeleverde cd-rom hoge btw. Dat komt in de praktijk erg veel voor."

Download is dienst

Waarom dan niet meteen alle ongelijkheid weggewerkt wordt en ook digitale boeken als download in het lagere btw-tarief zijn ondergebracht is ongrijpbaar: "Dat is in strijd met de Europese btw-richtlijn. Zelfs als we zouden willen, dan mag het niet van Brussel. Als een bestand wordt gedownload vanaf het internet, dan is het namelijk een elektronische dienst. Als je het op cd-rom koopt, dan is het een levering van een goed. Daar zit het verschil. Europa maakt daar onderscheid in", legt de zegsvrouw uit. Dit komt omdat bij downloads de 'plaats van levering' niet kan worden vastgesteld, vindt Brussel.

Bol.com, dat onlangs het 'digitale lezen' met veel bombarie omarmde, zegt in een reactie 'teleurgesteld' te zijn dat er geen lager btw-tarief komt voor e-books. "De voordelen van digitale distributie worden nu niet doorgegeven aan de consumenten. Dit werkt niet stimulerend voor het toegankelijk maken van digitaal lezen voor grote groepen consumenten", aldus een woordvoerder van Bol.com.

Ook Luisterrijk.nl, aanbieder van downloadbare luisterboeken, is stomverbaasd door de "misser" van het kabinet. Huub van de Pol, mede-oprichter van Luisterrijk, is niet te spreken over de plannen van het kabinet: "Het is concurrentievervalsing, ouderwetse fysieke producten worden voorgetrokken op de in potentie groenere en toekomstgerichte downloaddiensten; innovatie wordt op deze manier ontmoedigd. Een zeer ondoordachte beslissing van de overheid en thumbs down voor de hiervoor verantwoordelijke adviseurs."

Onderzoek naar lage btw

Overigens meldt het ministerie van Financiën dat de collega's bij Onderwijs (OCW) momenteel wel onderzoek doen naar de mogelijkheden van een laag btw-tarief op 'elektronische informatiediensten'. Maar als hier mogelijke plannen uit voortkomen moeten die sowieso eerst door de Brusselse beleidsmolen heen voordat de lidstaten er iets mee kunnen.

Update: Reactie Luisterrijk.nl, aanbieder van downloadbare luisterboeken, toegevoegd.