Microsoft blijft zich concentreren op het maken van software en hoeft niet zo nodig een multi-mediagigant te zijn. Dit zei oud-topman Bill Gates in zijn toespraak voor het World Economic Forum in Davos.

Ook Steve Case van America Online deed aan het forumgesprek mee. Gates feliciteerde Case met de recente overname van Time/Warner en het streven van AOL om gecombineerde diensten voor TV, computer en telefoon te leveren.

"De strategie van Microsoft blijft hetzelfde als de afgelopen 25 jaar", aldus Gates. "Natuurlijk is het leuk om een filmstudio te bezitten, maar als je daarin geen expertise hebt, moet je dat niet doen." Het maken van software blijft dus het voornaamste doel van Microsoft.

Verder liet Gates zijn licht schijnen over internet in Europa. Internet en e-commerce worden volgens hem – en vele anderen – gehinderd door de hoge telefoontarieven. Dat is volgens Gates dan ook de reden dat Europa nog altijd achterloopt bij de VS.

Volgens een studie van de HSBC Investment Bank uit Londen draagt Europa wereldwijd slechts voor tien procent bij aan alle e-commerce-uitgaven, tegen 80 procent door de Verenigde Staten.