Microsofts nieuwe mobiele besturingssysteem moet het in eerste instantie doen zonder 'multitasking': externe apps kunnen niet tegelijkertijd blijven draiaen. Windows Phone 7 ondersteunt bij de release alleen dit multitasking in combinatie met een handvol standaardtoepassingen van het systeem zelf, zoals muziek en sms.

"Apps van derden kunnen niet op de achtergrond blijven draaien", zegt Charlie KIndel, manager van Microsofts Windows Phone App Platform, tegen Wired. "We zijn dit uiteindelijk wel van plan, maar willen het niet ten koste van de batterijduur en een goede gebruikservaring laten gaan."

Apple en Android

Hiermee volgt Microsoft het beleid van Apple die met zijn iPhone OS ook nog altijd geen multitasking toestaat. Er gaan wel geruchten dat versie 4.0 van de iPhone wel kan multitasken. Andere mobiele systemen, zoals Google Android en Palms WebOS, kunnen wel meerdere apps tegelijk open laten staan en maken het makkelijk hiertussen te schakelen.

Niet copy-pasten

Het eenvoudig kopiëren en plakken van tekst is ook nog niet mogelijk met Windows Phone 7. Tijdens een vraag-antwoordsessie op het MIX 10-congres in Las Vegas bleek dat het systeem geen ondersteuning voor knippen-en-plakken krijgt, schrijft Engadget. Voorganger Windows Mobile beschikte wel over deze functionaliteit. Ook iPhone-bezitters klaagden de eerste periode steen en been over het ontbreken van knip-en-plak-opties.

Microsoft gaf deze week ontwikkeltools voor Windows Phone 7 vrij. Het bedrijf kondigde de komst van het nieuwe mobiele systeem vorige maand in Barcelona aan.