Dit heeft de EC, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie, maandag gesteld naar aanleiding van berichtgeving in de Financial Times. Volgens Amerlia Torres, woordvoerster van de EC, is er slechts sprake van een routineklus: "Microsoft informeert de antitrust-autoriteiten altijd als er een nieuw product wordt geïntroduceerd. Zo ook de Europese Commissie."

Torres benadrukt dat het niet om een formeel onderzoek gaat naar het besturingssysteem dat op 25 oktober gelanceerd wordt. De Financial Times berichtte maandag dat er wel sprake zou zijn van een (informeel) vooronderzoek. Dit zou onder leiding staan van Mario Monti, de Eurocommissaris die zich bezig houdt met concurrentie-vraagstukken.

Hij zal volgens de FT met name kijken naar alle extra functies die Microsoft heeft toegevoegd aan Windows XP, zoals software voor digitale fotografie. Verder is XP volgepropt met zaken als een Instant Messenger en de Windows Media Player. Kritiek op Microsoft is dat concurrerende makers van dergelijke software het hierdoor moeilijk krijgen.

De EC maakte eind augustus bekend dat de twee lopende antitrustzaken tegen Microsoft zullen worden samengevoegd. Hierbij ging het niet specifiek over Windows XP.