De sterke dollar bezorgt zowel IT-leveranciers als dienstverleners kopzorgen en de klant nachtmerries. De hard- en softwareleveranciers moeten hun prijzen (in euro's) sterk verhogen om nog iets van hun kosten terug te zien, laat staan enige winstmarge te behalen.

Daardoor zien klanten in Europa zich geconfronteerd met hogere prijzen waardoor hun budget minder waard wordt en er dus minder kan worden ingekocht, Waardoor de leveranciers zich weer zien geconfronteerd met vraaguitval en dus minder omzet draaien ondanks hogere prijzen.

Maar: GEEN PANIEK, zeggen de marktgoeroes van Gartner, die niet te boek willen staan als doemdenkende adviseurs van diezelfde IT-industrie. Volgens het Britse Channelweb, een publicatie voor de IT-industrie, ziet de toekomst er even wat grimmiger uit, maar "er is geen sprake van een marktcrash", zo wordt Gartner geciteerd. Dit kan nu eenmaal gebeuren, is de simpele verklaring van de analisten, een sterke dollar doet dat.

PC-markt raast naar de afgrond

Maar, er is wel degelijk wat aan de hand, ziet ook Gartner. De hardwaremarkt is een puinhoop. Tablets en PC's zijn aan de straatstenen niet meer te slijten.

In de PC-markt is het gedonder al helemaal aan. Want de prijzen van de hardware gaan noodgedwongen al met 10 procent omhoog, maar de magazijnen zitten nog vol met niet verkochte spullen in met name West-Europa. Dat zal effect krijgen op de aanvoer van nieuwe machines met Windows 10 in de tweede helft van dit jaar. Daar is helemaal geen ruimte voor.