De Benelux Unie gaat volgend jaar onderzoeken of de drie landen tot één gezamenlijke telecommarkt kunnen worden omgesmeed, tenminste waar het aankomt op tarieven. De roamingkosten zouden moeten worden afgeschaft zodat bellen binnen de Benelux tegen lokaal tarief mogelijk wordt. Dat voorstel deed Luc Willems, de secretaris-generaal van de Benelux Unie, uit de doeken in een gesprek op de Belgische Radio1.

Het plan zou vooral voor bedrijven en grensbewoners een enorme uitkomst zijn, aldus Willems, omdat die nu op kosten worden gejaagd door de grensoverschrijdende roamingkosten.

Weinig overlap operators

Een mogelijk praktisch probleem is echter wel dat er weinig overlap is qua telecomaanbieders in de landen. Van de Nederlandse operators is alleen KPN actief in België en de Belgacom, Mobistar en Telenet opereren niet in Nederland, constateert Telecompaper.

De Benelux Unie wil met het plan een voortrekkersrol vervullen voor de EU. Het ziet er echter niet naar uit dat heel Europa binnen afzienbare tijd een lokaal beltarief krijgt. Wel heeft Brussel de afgelopen jaren de roamingtarieven structureel omlaag geschroefd.