Door storingen bij KPN is het alarmnummer 112 niet bereikbaar geweest, wat tot gevolg had dat “enkele tientallen telefoontjes" zijn gemist. Daaronder bevonden zich 25 serieuze meldingen. Volgens de KLPD zijn daaruit “geen grote gevolgen" uit voortgevloeid, meldt KPN in een verklaring.

KPN meldt verder dat het een intern onderzoek start naar de storingen. Daarnaast zegt het bedrijf “alle medewerking" te verlenen aan het onderzoek dat het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aangekondigd. KPN zegt het netwerk nu nog intensiever te controleren en testen, “zodat direct kan worden ingegrepen" bij een nieuwe storing.

Twee separate storingen

Het alarmnummer 112 is twee maal getroffen door een storing. De eerste deed zich vorige week voor als gevolg van technische werkzaamheden. Een aantal meldkamers werd daardoor onbereikbaar. De werkzaamheden zijn toen gestaakt.

Dit weekeinde was het opnieuw raak. Ditmaal was er een algemene storing in het KPN-netwerk. Daardoor raakten 13 van de 22 alarmcentrales afgesloten. Nadat er werd overgestapt op een alternatief netwerk, waren de centrales weer bereikbaar. Zondagochtend konden die terug naar het toen weer werkende reguliere netwerk.