De nieuwe generatie laptops, die de titel XOXO of XO-2 krijgt, is twee keer zo klein als z'n voorganger en wordt geleverd zonder keyboard en trackpad. In plaats daarvan bestaat de laptop uit twee touchscreens, wat de enige manier is om de laptop te besturen.

Wanneer de laptop volledig is uitgeklapt, functioneren de twee touchscreens als één volledig scherm, dat net als het scherm van de eerste XO zowel binnen als buiten in het zonlicht goed te zien zal zijn, meldt PC World.

Pas in 2010

De laptop bevindt zich nu nog in een conceptfase en zal pas in 2010 verkrijgbaar zijn. Richtprijs is op dit moment 75 dollar per exemplaar en de makers hopen het energieverbruik terug te kunnen brengen naar 1 watt.

De tweede generatie OLPC-laptop moet de kosten verder terugdringen, waardoor ontwikkelingslanden ze in grote hoeveelheden kunnen aanschaffen: "Aan de hand van feedback die we hebben gekregen van de overheid, educatieve instanties en van de kinderen zelf, hebben we besloten om de kosten en het energieverbruik van de XO-laptop nog verder terug te brengen," zegt Negroponte.

"De ontwikkeling van de eerste generatie XO-laptops heeft ervoor gezorgd dat er wereldwijd een enorme belangstelling is ontstaan voor het project en dat heeft veel nuttige feedback opgeleverd waarmee we nu een stap naar de toekomst kunnen maken".

Give One, Get One

De eerste generatie XO laptops ging in november 2007 in productie en inmiddels zijn er ongeveer 600 duizend exemplaren in gebruik in onder meer Peru, Uruguay, Mongolië en Rwanda. Veel exemplaren zijn ook terug te vinden in de Verenigde Staten, dankzij het Give One, Get One promotieprogramma. Hierbij konden consumenten een XO-laptop kopen voor een kind in een ontwikkelingsland, waarbij de koper vervolgens zelf ook een exemplaar van de laptop ontving. Het programma bleek zo succesvol dat het tegen het einde van dit jaar op herhaling gaat.

E-book

Het kleinere formaat, ongeveer zo groot als een boek, zal ervoor zorgen dat kinderen de laptop eenvoudiger bij zich kunnen dragen. Daarnaast moet het dubbele touchscreen ervoor zorgen dat de laptop beter te gebruiken is als e-book.