Volgens de Britse Educational Communications and Technology Agency (Becta), die zich bezighoudt met de technologische kant van het educatieve systeem in Engeland, zijn er simpelweg te weinig situaties waarin het voordelig zou zijn voor scholen en universiteiten om de producten van Microsoft te installeren, meldt The Register.

In het rapport dat Becta heeft uitgebracht uit de organisatie ook haar zorgen over het licentiemodel van Microsoft en wordt er felle kritiek gegeven op het beleid op het gebied van bestandsformaten. De organisatie acht het van groot belang dat scholen en ouders op de hoogte worden gesteld van het bestaan van programma's die 'vrij' te gebruiken zijn.

Niet overstappen

De organisatie raadt daarom educatieve instellingen af om op dit moment over te stappen op Windows Vista en/of Office 2007. Ook raadt Becta deze instellingen af om Vista op slechts een aantal machines binnen de organisatie te installeren: "De integratie van Windows Vista moet alleen worden overwogen wanneer er voor de gehele instelling tegelijkertijd een nieuw ICT-plan wordt opgesteld."

Geen OOXML

Eén van de reden van het negatieve advies van Becta ten aanzien van Office 2007 zijn de problemen met interoperabiliteit en terugwaartse compatibiliteit. "Scholen en universiteiten kunnen pas naar Office 2007 gaan kijken wanneer ze een systeem hebben waarbij ze kunnen omgaan met de interoperabiliteit en de digital divide-problemen die aan het pakket zitten vastgekleefd."

Wanneer een instelling alsnog overgaat tot de aanschaf van Office 2007, dan wordt er in het rapport op aangedrongen om bestanden niet op te slaan in het OOXML -bestandsformaat van Microsoft. En, om de 'beperkte ODF-implementatie' in Office te omzeilen, dan maar beter in het wat oudere .doc formaat.

Downgraderecht

Tot slot geeft Becta in het rapport nog een tip aan instanties die van plan zijn om op korte termijn hun netwerk uit te breiden. Zij kunnen volgens de organisatie het beste hun recht om te downgraden laten gelden en het oudere XP-besturingssysteem van Microsoft eisen.