Jonathan Schwartz liet vorige week nog triomfantelijk weten dat Apple op de dinsdag geopende WWDC-conferentie voor Apple-ontwikkelaars zfs zou aankondigen. Volgens hem zou Apple de volgende versie van Mac OS X standaard uitrusten met het bestandssysteem. Niets blijkt echter minder waar.

Al sinds de vorige versie van de World Wide Developers Conference (WWDC) gaat het gerucht dat Apple om enkele nieuwe functies in Mac OS X te kunnen realiseren, een nieuw bestandssysteem nodig heeft. Vooral de nieuwe Time Machine, een geavanceerde backupfunctie, zou hierom vragen. Time Machine bewaart meerdere versies van een bestand en maakt het mogelijk oudere versies terug te zetten. Alle documenten kunnen met één klik worden gebackupt worden. Daarnaast kan er een image worden gemaakt van de harde schijf.

Mac OS X's huidige hfs+-bestandssysteem zou niet krachtig genoeg zijn voor Time Machine. HFS is in de kern al meer dan twintig jaar oud en is weinig efficiënt, met name bij de opslag van kleine bestanden op moderne grote harde schijven. Eveneens ontbreekt de mogelijkheid om met logische volumes te werken en is er geen kwaliteitscontrole op de opgeslagen gegevens.

Apple zou daarom al langere tijd op zoek zijn naar een opvolger voor het hfs-bestandssysteem en daarvoor uiteindelijk zijn keuze op het door Sun ontwikkelde zfs hebben laten vallen. Het 128-bit 'Zettabyte File System' is een zeer modern bestandssysteem dat nu gebruikt wordt in Opensolaris en beschikbaar is als open-source. Zfs is technisch geavanceerd, zeer robuust en kan omgaan met opslaghoeveelheden die nu nog niet beschikbaar zijn.

Toch heeft Apple inmiddels anders besloten, zo bevestigt Brian Croll, hoofd van de marketing voor Mac OS bij Apple. Mac OS X Leopard zal standaard onverminderd het eigen hfs+ gebruiken en zfs alleen als optie aanbieden. Bovendien is de Apple ondersteuning van zfs 'read only' waardoor het slechts geschikt is om data vanaf een dergelijk bestandssysteem te lezen.

Of Apple de ondersteuning voor zfs in volgende versies zal uitbreiden, of mogelijk in de eigen Xservers zal aanbieden, is nog onduidelijk.