Tot die conclusie komt de advocaat-generaal bij de Hoge Raad, in de slepende zaak tussen Playboy en GeenStijl. Die laatste linkte in 2011 naar elders illegaal geplaatste blootfoto's van Britt Dekker. Dat was inbreuk, oordeelde de rechtbank.

De hyperlink is het fundament van het web, maar is soms ook onrechtmatig, inbreukmakend of zelfs strafbaar. Een historisch overzicht van 25 epische linkkwesties.

Hyperlink is slechts voetnoot

Nee, concludeerde het Hof, zo'n hyperlink kan geen inbreuk maken, hoogstens onrechtmatig zijn. Het uploaden is de openbaarmaking, niet het naderhand linken er naar, dat is niet meer dan een verwijzing, zoals een voetnoot.

De advocaat-generaal komt er niet uit en adviseert om de bal door te spelen naar het EU-Hof in Luxemburg. Die heeft de laatste jaren bij veel auteursrechtzaken piketpaaltjes geslagen. Vorig jaar leek de hoogste Europese rechter in de Svensson-zaak al te oordelen dat hyperlinks geen inbreuk kunnen maken, maar dat ging over linken naar legale content.

Nieuw publiek, dus inbreuk

Sommige juristen denken daarom juist dat linken naar illegale content wel een inbreuk kan zijn, omdat er dan mogelijk sprake is van een 'nieuw publiek'. Daarom vindt hoogleraar en advocaat Dirk Visser prejudiciële vragen eigenlijk overbodig, hij weet het antwoord al: linken naar illegale content is inbreuk.