Dat Moois Magazine werd onderscheiden met de juryprijs voor het beste blog kwam zelfs voor de makers als een verrassing. Er was slechts één medewerker van het groepsblog aanwezig om de hoofdprijs en de daaraan verbonden reis naar Zuid-Afrika in ontvangst te nemen. Oprichter Rutger Middendorp en de andere medewerkers van Moois waren afwezig. Zij konden thuis zien hoe ze behalve de onderscheiding voor beste weblog ook de prijs in de categorie kunst en cultuur binnensleepten.

Viva won de enige publieksprijs die dit jaar werd uitgereikt. Die overwinning had het Viva-blog mede te danken aan een stemoproep in de papieren uitgave.

Geenstijl, dat de uitreiking van de Dutch Bloggies enkele jaren domineerde, viel dit jaar buiten de prijzenregen. GeenStijl behoorde volgens juryvoorzitter Peter Olsthoorn wel tot de drie beste weblogs – samen met Frontaal Naakt en winnaar Moois Magazine. Volgens de jury is Geenstijl echter 'wat voorspelbaar' geworden.

N3rd.tv

N3rd.tv, bekend van de uitzendingen op Webwereld, greep eveneens naast een prijs. De award in de categorie ict ging naar het weblog van Erwin Blom, tevens Webwereld-columnist. Hij versloeg daarmee behalve N3rd.tv ook Dutch Cowboys, Frankwatching en The Next Web. Dat laatste weblog (een soort Europese tegenhanger van TechCrunch) is volgens de jury wel een 'veelbelovend concept'.

De drijvende kracht achter The Next Web, Ernst-Jan Pfauth, sleepte met Spotlighteffect wel de prijs voor het beste marketingweblog in de wacht. In die categorie waren voor de handliggende kandidaten als MarketingFacts en AdfoBlog niet genomineerd, omdat medewerkers van de betreffende blogs in de jury waren vertegenwoordigd.

Andere winnaars waren: Amsterdam Centraal (in de categorie beste nieuwsblog), Irritaal (persoonlijk), Zaplog (politiek), Foodlog (gezondheid), Fine Fine Music (muziek), De Contrabas (literatuur), Sync.nl (techniek en wetenschap), As the World Spunks (entertainment, fun en sport), ZB Digitaal (onderwijs), Bizz.nl (zakelijk), Buuv.nl (beste toepassing beeld), Dakzoekje (meest toegankelijk), Buro Rust (vormgeving), Bijzinnen.com (best geschreven) en Vinama (in de categorie 'alles wat verder nog mogelijk zou zijn als eigen categorie').

Ikea-pakket

De Dutch Bloggies beleefden dit jaar hun achtste editie. Op de uitreiking die plaatsvond in het Atrium van het Haagse Stadhuis kwamen woensdagavond 'dik 250 man' af, volgens organisator Frank Meeuwsen.

In tegenstelling tot sommige eerdere edities verliep de prijsuitreiking dit jaar zo goed als vlekkeloos. De juryleden waren aanwezig en lichtten hun keuzes via korte toespraken toe.

Het voornaamste probleem vormden dit jaar de prijzen. Die vielen tijdens de uitreiking geregeld uit elkaar – tot hilariteit van de jury, de winnaars en het publiek. Jurylid Jeroen Mirck omschreef het kleinood als 'een soort Ikea-pakket'. Erwin Blom, vorig jaar nog jurylid maar dit jaar winnaar: "Dat was vorig jaar ook al zo."