De Amerikaanse overheid hanteert sinds de aanslagen op 11 september een erg ruime interpretatie van de macht van de president, zo schrijft The New York Times. Het draait allemaal om artikel 2 van de grondwet, waarin de macht van de Amerikaanse president wordt beschreven. Daarnaast is een gezamenlijk besluit van het Amerikaanse Congres inzet van de discussie. In dat besluit staat aangegeven dat de president 'alles in zijn macht' mag aanwenden om de verantwoordelijken voor de aanslagen aan te pakken en verdere aanvallen te voorkomen.

Bradford Berenson, voormalig adviseur van president Bush: "Na 9/11 vond de president het zijn plicht om elke mogelijkheid in te zetten om de Amerikaanse burgers te beschermen." Berenson is echter niet op de hoogte van de acties van de National Security Agency (NSA) waarbij internationale telefoongesprekken van Amerikaanse burgers werden afgeluisterd en mailverkeer werd afgetapt.

Berenson: "Een dergelijke actie zal zorgvuldig zijn afgewogen door de juridische specialisten van het Witte Huis. Het is vier jaar na de aanslagen makkelijk om te vergeten hoe groot het belang is, zeker sinds er in de tussentijd geen aanslag meer heeft plaatsgevonden."

Rechtsgeleerden bestrijden de legaliteit van de actie van de NSA en stellen dat de president zijn boekje te buiten is gegaan. William Banks van de Syracuse universiteit: "Ik kon mijn oren niet geloven toen ik dit hoorde. De macht van de president is beperkt tot situaties waarbij het leger moet worden ingezet. Volgens mij omvat die macht niet het afluisteren van de eigen burgers zonder gerechtelijke toestemming."

Bewaarplicht

Het ongeoorloofd afluisteren van burgers ligt in het verlengde van de angsten van tegenstanders van de Europese bewaarplicht. Het Europees parlement heeft woensdag ingestemd met een voorstel om het telefoon-, fax- en e-mailverkeer van EU-burgers minimaal zes en maximaal 24 maanden te bewaren. De opgeslagen gegevens kunnen worden gebruikt voor de bestrijding van 'ernstige misdaad'. Wat 'ernstige misdaad' is, mogen de EU-lidstaten echter zelf bepalen.