De CIA heeft zijn plannen gepresenteerd voor zijn nieuwe focus op De Cyber. Eerder maakte de dienst bekend dat de C in Central devalueert, omdat de dienst decentraliseert met missiecentra die als onafhankelijke afdelingen functioneren. Dat is een sterke breuk met zestig jaar historie waarin satellieten in het buitenland rapporteerden aan een overkoepelend centrum.

Open Source-data

De CIA kondigt nu onder meer zijn Open Source Enterprise aan, waarbij de geheime dienst zich richt op openbare informatie. "Informatie hoeft niet geheim te zijn om waardevol te zijn", zo stelt CIA-onderdirecteur David Cohen. Met Open Source doelt Cohen in zijn verklaring vooral op niet afgeschermde gegevens op sociale media. Het voorstel lijkt dan ook eerder een voortzetting van het al jaren opererende OSC van de geheime dienst.

Verder heeft de CIA een hoop dataspecialisten in dienst die tools bouwen om door deze 'open data' te graven. Deze specialisten gaan aan de slag in de nieuwe missiecentra in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Afrika. Ze zullen daar 'open data' verzamelen en nieuwe analytics-methodes testen en gebruiken.