In een interview met The Australian Financial Review (AFR) vertelt Belfiore dat Microsoft tijdens de ontwikkeling van Windows 8 ook in het diepste geheim aan de eerste versie van de Surface werkte. Deze hybride tablet-laptopcomputer ging direct concurreren met laptops en tablets van Microsofts beste vrienden, namelijk de OEM-partners. De geheimhouding die het betrachtte met de Surface, sloeg over naar het ontwikkelteam verantwoordelijk voor Windows 8.

"Geheimhouding was het dominante culturele thema binnen Microsoft ten tijde van de ontwikkeling van Windows 8", vertelt Belfiore aan AFR. Het mislukken van Windows 8 - een OS dat bijna drie jaar na verschijnen qua populariteit nog mijlenver achterloopt op Windows 7 en nog moet concurreren met het bejaarde XP - heeft Microsoft tot nieuwe inzichten gebracht.

Feedback verzamelen is nu de norm

"Toen we zagen hoe Windows 8 ontvangen werd, dachten we dat het verstandig was de manier waarop we werken te veranderen, dus we stapten over naar een model dat meer open is", aldus de vice-president. Tegenwoordig verzamelt het OS-team veel feedback van vroege Windows 10-gebruikers via het Insider-programma. "Dat is niet het enige datapunt, maar wel een zeer belangrijke geworden."

In het interview dat je hier kunt lezen, vertelt Belfiore verder hoe culturele veranderingen binnen het bedrijf hebben geleid tot het voorproefjes geven van producten als de HoloLens en het gratis weggeven van software waarvoor eerder betaald moest worden.