De winst over het moeizame vierde kwartaal kwam uit op 66 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gemaakt van 170 miljoen dollar. Ook de kwartaalomzet van Apple kelderde: van 1,87 miljard dollar vorig jaar tot 1,45 miljard dollar dit jaar, een daling van 22 procent.

Dit was in lijn met de verwachtingen van analisten. De gehele computerbranche maakt zeer zware tijden door en ook Apple weet zich hier niet aan te onttrekken. Het komende kwartaal blijft dan ook 'onzeker', zo liet Apple woensdag weten.

Het afgelopen kwartaal wist Apple 850.000 computers aan de man te brengen. Bijna elk product verkocht minder dan vorig jaar. Uitzondering is de uiterst succesvolle iBook. Van deze notebook werden in het afgesloten kwartaal 250.000 exemplaren verkocht.

Nieuwe iBook, PowerBook

Naar verwachting zal de iBook ook de komende kwartalen goed blijven verkopen. Apple presenteerde namelijk eerder deze week vernieuwde iBooks en PowerBooks. Onder meer grotere harde schijven, meer intern geheugen, snellere processors en verbeterde Ethernet-prestaties moeten zorgen voor een nieuwe impuls. Zeker de PowerBook kan dat gebruiken; de verkoop van dit apparaat zakte dit jaar in.

Het meest benieuwd zijn Apple-liefhebbers inmiddels naar een nieuw, geheimzinnig Apple-apparaat dat 23 oktober wordt gelanceerd. Volgens een uitnodiging aan journalisten gaat het om een 'baanbrekende digitaal apparaat'. De introductiedatum is zorgvuldig gekozen: twee dagen voor de lancering van Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows XP.

Muziekapparaat

Vooralsnog blijft het gissen naar de aard van het baanbrekende speeltje. The Register spreekt van 'eindeloze mogelijkheden' variërend van een PDA tot een opzetkastje. CNet houdt het echter op een muziekmachine voor in de huiskamer.

Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een apparaat dat op de huiskamerstereo, tv of pc kan worden aangesloten en waarmee liedjes van het net kunnen worden gedownload. Hiermee zou Apple minder afhankelijk van de computermarkt willen zijn, zo denken sommige analisten. Vergelijkbare producten van onder meer Compaq (het iPaq Music Center) en HP zijn echter tot nu toe weinig succesvol.