Novell heeft laten weten dat zijn programmeurs de laatste hand leggen aan een service pack dat een probleem moet verhelpen aan de toewijzing van geheugenruimte door NetWare. Het probleem doet zich alleen voor bij versie 4.X van NetWare.

Het bedrijf kwam in actie na klachten van klanten, die de boodschap "memory allocation out of avaible memory" kregen bij Novell GroupWise en Lotus Notes onder NetWare.

Novell vermoedt dat de netwerk-software zich verslikt als een zogeheten Loadabele Module in NetWare om geheugen vraagt. NetWare probeert dan meer geheugen toe te wijzen dan de hoeveelheid waarom het programma eigenlijk vraagt. Als er niet voldoende (ongefragmenteerd) geheugen beschikbaar is komt de foutmelding op het beeldscherm.

De bug heeft tot gevolg dat sommige gebruikers van NetWare 4.X hun servers om de zoveel dagen moeten herstarten: het ziet er naar uit dat een wekelijkse reboot het geheugenprobleem voorkomt.

Een systeembeheerder van de University of Michigan die met het probleem werd geconfronteerd had een andere oplossing: hij verdubbelde het geheugen in zijn servers. "Maar ik weet niet zeker of dat het probleem nou heeft verholpen of alleen onzichtbaar heeft gemaakt", zegt David Hasselbach.

Novell zegt zich op de hoogte te zijn van het probleem met het geheugen onder NetWare 4.X: product manager Sean Sanders belooft een oplossing voor de korte en voor de langere termijn.

Op de website van Novell is een document te vinden, waarin het probleem wordt besproken en de mogelijkheden om een geheugentekort te voorkomen.

De oplossing voor de langere termijn zal worden opgenomen in een Service Pack – nummer 6 inmiddels – die Novell deze zomer wil uitbrengen. Het pack zal gratis te downloaden zijn vanaf het Internet.

En de nieuwe versie van NetWare, 5, zal een nog beter geheugenmanagement hebben, aldus Sanders.