Ddr3 is de opvolger van ddr2 en moet de prestaties van computers verhogen, met name op het gebied van multimedia. Grootste vooruitgang van ddr3 is het feit dat deze chips met een hogere snelheid met de rest van de pc kunnen 'praten' ten opzichte van zijn voorgangers.

Veel pc's gebruiken ddr-geheugen dat draait op 400 MHz. Ddr2, dat steeds vaker wordt gebruikt, werkt op snelheden tussen de 400 en 800 MHz. Elpida belooft dat zijn ddr3-chip op 1,3 GHz draait.

Een ander voordeel van de nieuwe chip is volgens de geheugenfabrikant het lagere stroomverbruik. De door Elpida ontwikkelde chip werkt op slechts 1,5 Volt. Ddr2 bijvoorbeeld heeft 1,8 Volt nodig.

Overigens is Elpida niet de eerste fabrikant die aan ddr3-chips werkt. Eerder dit jaar maakte Samsung bekend een prototype 512 MB ddr3-chip te hebben ontwikkeld die draait op 1,06 GHz.

Elpida verwacht dat zijn nieuwe geheugenmodules begin 2006 door zijn klanten kunnen worden getest. Hierna zal de chip voor het grote publiek op de markt worden gebracht.