De gemeente Amsterdam moet alles in het werk stellen om bij de ICANN een eigen topleveldomein (tld) .amsterdam te registreren. Dat vindt de PvdA-factie in de hoofdstad.

Van groot belang

“Het is van groot belang dat de gemeente Amsterdam beschikt over het recht van uitgifte van .amsterdam-domeinen. Het domein is zeer geschikt als instrument voor city marketing. In Amsterdam gevestigde bedrijven kunnen zich via internet beter manifesteren en zich richten op de stad. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een www.ajax.amsterdam, www.parool.amsterdam, etcetera: puur Amsterdamse bedrijven en organisaties met een sterke band met de stad", aldus PvdA-raadslid Liselore van der Heijde.

De PvdA heeft het plan donderdag in de gemeenteraad geopperd. Volgens de woordvoerder van de fractie heeft de wethouder wel oren naar een eigen topleveldomein voor de stad. Ook vertegenwoordigers van het MKB zouden "enthousiast" zijn.

Andere wereldsteden gaan ook voor een eigen topleveldomein, zoals .berlin en .newyork. Er is haast bij, want de inschrijving voor de nieuwe generieke topleveldomeinen, die half januari begon, eindigt alweer op 29 maart. Daarna gaat ICANN de evaluatiefase in, die maanden kan duren.

Dure procedure

Het registeren van een generiek topleveldomein kost 185.000 dollar. Wel geeft ICANN voor een aantal kandidaten een fikse korting. De partij die een topleveldomein krijgt, moet ook een eigen registry beginnen. Dit kan eventueel wel worden uitbesteed. Zo doet bijvoorbeeld VeriSign de tld's van .com en .net, maar ook .gov, in opdracht voor de Amerikaanse overheid. Amsterdam zou dit bijvoorbeeld kunnen uitbesteden aan SIDN, de organisatie die nu alle .nl-domeinen beheert.

Het idee voor de generic topleveldomains speelt al jaren bij ICANN, maar er kwam veel kritiek. Bedrijven waren bang dat hun extensies gekaapt zouden worden. Grote internationale organisaties als de VN en het IMF stuurden zelfs een brandbrief naar de domeinorganisatie. Die suste de kritiek door te zeggen dat er voorzorgsmaatregelen zijn genomen.