De gemeenten Almere, Amsterdam, Assen, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Enschede, Haarlem, Leeuwarden, Nijmegen en Utrecht blijken allemaal tegen vergelijkbare problemen aan te lopen.

Volgens Bouke Koelstra, adviseur decentrale overheid bij Ososs, het programma Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid, hebben de deelnemende steden er voor gekozen met open source aan de slag te gaan, en zijn er middelen beschikbaar om de doelen te realiseren.

Sleeptouw

Dat geld kan worden besteed aan het wegwerken van belemmeringen en het oplossen van problemen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het wegwerken van eventuele tekortkomingen in OpenOffice.org in samenwerking met partijen zoals bijvoorbeeld Novell.

Koelstra denkt dat het nu dan ook tijd is voor leveranciers om daadwerkelijk open-source te gaan ondersteunen. "Het gaat niet alleen over Centric en Pink Roccade, maar om veel meer spelers", weet Koelstra Webwereld te melden. "De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld meer dan vijftig applicatieleveranciers."

"De elf gemeenten vertegenwoordigen ze ongeveer 20 tot 30 procent van de desktops van de gemeenten", aldus Koelstra. Door samen te werken verwacht hij meer leveranciers te overtuigen om vooral applicaties platform onafhankelijk te maken en het initiatief te ondersteunen. "Voor hen ligt hier echt een geweldige kans!"

Overigens verwacht hij niet in actie te hoeven komen voor kleinere gemeenten, want in de praktijk blijkt dat de overstap naar OpenOffice.org simpel is. "Voor kleine gemeente is de markt inmiddels geschikt genoeg!"