Inkoopafdelingen van decentrale overheden als gemeenten, provincies en waterschappen hebben de invoering van IPv6 niet of nauwelijks op de agenda staan. Dat komt voornamelijk doordat het onduidelijk is bij wie het probleem moet komen te liggen. Veel overheden hebben hun automatisering geheel of gedeeltelijk uitbesteed of vertrouwen op de (huis)leverancier. Grootste dienstverleners in gemeenteland zijn Centric en PinkRoccade.

De IPv6 Task Force heeft onderzocht hoe het stond met de voorbereidingen van lagere overheden op de invoering van de IPv6, maar moest constateren dat er nogal wat verstek hebben laten gaan. Daarom wil de Task Force meer samenwerking organiseren tussen gemeenten en ict-leveranciers, om de problemen in de communicatie uit de weg te ruimen.

Nood aan de man

Joost Tholhuijsen van de IPv6 Task Force waarschuwt bij Binnenlands Bestuur de gemeenten dat zij niet te lang moeten wachten. “Als je IPv6 nog moet gaan invoeren als de nood aan de man komt, betekent dat je veel kosten moet maken om apparatuur te vervangen en de kennis van mensen snel op niveau te brengen”, zo citeert het vakblad voor overheidsfunctionarissen.

Volgens Tholhuijsen kan Centric geen volledige garantie geven op IPv6-geschiktheid van zijn applicaties, die bij honderden gemeenten in gebruik zijn. Er zijn gemeentelijke applicaties die afhankelijk zijn van het gebruik van het oude protocol. Ongeveer 8 procent zou een probleem hebben als ze met IPv6 moeten werken. Gezien de koppelingen tussen de applicaties binnen gemeenten zou dat mogelijke implicaties hebben voor andere softwareprogramma’s die worden gebruikt.

Update 10.56: In een verduidelijking zegt Tholhuijsen dat Centric geen garantie wil geven omdat het tevens gebruik maakt van diensten van anderen, zoals internetverbindingen van isp's. "Daar kunnen ze niet voor instaan", zegt Tholhuijsen. "Het zijn dus vooral de isp's die niet volledig klaar zijn." Dat bijna 10 procent van de gemeentelijke applicaties afhankelijk zijn van IPv4 noemt hij "een onverwacht gedeelte."

Update 16.32: Ook Centric heeft inmiddels gereageerd via een bericht op de eigen site. Daarin stelt het dat de eigen applicaties wel IPv6-proof zijn, maar dat diezelfde applicaties gebruik maken van software van derden, die nog afhankelijk zijn van IPv4. Daarvoor wil Centric geen verantwoordelijkheid nemen.