Van de gemeentes heeft 73 procent een 'lage score' gekregen van het ministerie van Binnenlandse zaken, en 11 procent een 'zeer lage score'. Nul procent van de gemeentes haalt de maximaal mogelijke score, en slechts 16 procent scoort hoog/redelijk.

Dit slechte resultaat blijkt uit gegevens (pdf) die het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Sites van provincies, waterschappen en departementen houden zich verhoudingsgewijs wel goed aan webstandaarden.

Sinds 2004

In 2004 heeft de Nederlandse overheid 125 webrichtlijnen opgesteld waar overheidssites op termijn aan moeten voldoen. Door de richtlijnen zijn de sites optimaal bruikbaar voor verschillende browsers en ook beter vindbaar in zoekmachines. Ook voorkomt het dat websites ongestructureerd zijn opgebouwd, wat het geautomatiseerd voorlezen voor visueel gehandicapten ernstig bemoeilijkt.

Gedeeltelijke toetsing

Overigens heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de sites van gemeenten, provincies, waterschappen en departementen getoetst op slechts 47 van de 125 webrichtlijnen. De andere 78 richtlijnen zijn niet getoetst omdat daarop alleen handmatig valt te testen. Sites die zich aan minder dan 28 (van de geteste 47) richtlijnen houden, krijgen een zeer lage score.

De scores bij gemeenten laten nog weinig vooruitgang zien, schrijft het ministerie. Tot eind 2010 krijgen 150 gemeenten ondersteuning om hun website conform de webrichtlijnen te verbouwen. Al eerder heeft staatssecretaris Bijleveld laten weten dat vanaf die datum alle overheidsites moeten voldoen aan de standaarden.