Gemeenten zouden volgens de VNG burgers en bedrijven van een hoogwaardige internetvoorziening moeten kunnen voorzien, als marktpartijen dit niet doen. De VNG denkt hierbij aan gebieden die anders geen toegang tot breedbandinternet zouden hebben en aan locaties waar hogere eisen aan de internetverbinding worden gesteld.

De VNG vindt dan ook dat gemeentelijke initiatieven met betrekking tot glasvezelnetten in de toekomst mogelijk moeten blijven. De uitspraken van de vereniging zijn een reactie op een amendement van de VVD op de Telecommunicatiewet. Deze aanpassing ontneemt gemeenten de mogelijkheid om een rol te spelen in de uitrol van glasvezelnetwerken.

Volgens de VNG hoort het amendement niet thuis in het voorstel van de wetswijziging, 'omdat dit voorstel betrekking heeft op de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels en niet op de gemeentelijke taken hierin', aldus de verenigde gemeenten op hun website. Ook zegt de VNG dat de minister zijn wetsvoorstel al heeft aangepast naar aanleiding van de zorgen van de VVD over de deelname van gemeenten in glasvezelnetwerken.

De wijziging van de Telecommunicatiewet is momenteel aan de orde in de Tweede Kamer. Vorige week spande UPC een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam, omdat die 'stiekem' zou zijn begonnen met het aanleggen van het glasvezelnet Citynet, terwijl de Europese Commissie het glasvezelplan nog niet had goedgekeurd.