Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken liet gisteren in de Tweede Kamer weten dat eind volgend jaar alle overheidswebsites volgens deze richtlijnen gebouwd moeten zijn. Hierin is onder andere opgenomen dat informatie beschikbaar moet zijn voor mensen met een handicap. Als dit dan niet het geval is, zal de SP een wettelijke plicht eisen.

Het ministerie gaat ambassadeurs het land in sturen om lagere overheden ertoe te bewegen hun websites aan te passen. Eind dit jaar komt een tussenrapportage waarin staat hoever de overheden hiermee zijn.

Geen voortgang

En dat is hard nodig. Vooralsnog doen met name gemeenten weinig aan het toegankelijk maken van hun sites. “2 procent voldoet nu aan de webrichtlijnen, dit was in 2005 ook”, zegt SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak tegenover Webwereld. Volgens hem komt dit met name door onkunde bij deze overheidsorganen. Een speciaal team dat alle gemeentesites aanpast aan de webrichtlijnen vindt hij geen goed idee: “gemeenten moeten het zelf kunnen doen.”

Een van de weinige voorbeelden van een gemeentesite die al aan de webrichtlijnen voldoet, is die van Stadskanaal. Hier kan de lettergrootte worden aangepast, en er zit een voorleesfunctie op veel pagina’s.

Stok achter de deur

Van Raak laat weten blij te zijn met de afgesproken datum. “Dat is een goeie stok achter de deur”, zegt de SP’er. “We kunnen nu de gemeenten achter de broek zitten.” Wetgeving die overheden verplicht stelt te voldoen aan de webrichtlijnen, gaat hem vooralsnog te ver. “Het is belachelijk om een wet te maken waarin staat dat gemeenten een site moeten maken”, zegt het SP-kamerlid. Maar als er eind volgend jaar onvoldoende vooruitgang is geboekt, dan gaat van Raak toch deze wet voorstellen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was de datum van eind 2010 reeds bekend en staat deze in het Nationaal Uitvoeringsprogramma. Een woordvoerster zegt dat de Tweede Kamer hiervan blijkbaar nog niet op de hoogte was.

Eind vorig jaar werd afgesproken dat in eerste instantie alle sites van de Rijksoverheid aan de richtlijnen moeten voldoen. Lagere overheden hebben volgens de staatssecretaris een ‘eigen verantwoordelijkheid’.