Volgens de nieuwe Telecomwet moeten gemeenten elke vijf jaar beoordelen of men het aandeel in het glasvezelnetwerk willen behouden. Wethouder Van Poelgeest van de gemeente Amsterdam vindt die verplichting overbodig: "De gemeente kan dit soort afwegingen prima zelf maken." Desondanks is de wethouder blij met de Telecomwet: "Wij kunnen nu verder met het netwerk."

De gemeenten moeten verder eerst aannemelijk maken dat een glasvezelnetwerk zonder deelname van de gemeente niet binnen redelijke termijn tot stand komt, voordat zij mogen deelnemen. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Een gemeente kan in de praktijk onder dergelijke omstandigheden een minderheidsbelang nemen in het glasvezelproject.

VVD'er Charlie Aptroot heeft eerder een amendement ingediend die een wijziging in de Telecomwet mogelijk moest maken. Dit betekent in de praktijk dat gemeenten zich niet langer actief mogen bemoeien met de aanleg van glasvezelnetwerken. Directeur van de kabelbranchevereniging Vecai, Rob van Esch, is blij met de goedkeuring van de Kamer: "Wij zijn tevreden dat argumenten tellen in het publieke debat."

Martijn van Dam van de PvdA is altijd tegen een verbod op deelname door gemeenten geweest. Desondanks is hij niet blij met de nieuwe wet. "Het lijkt mij een gedrocht wat er nu ligt", stelt Van Dam tegenover Webwereld. "Ik denk dat de Vecai er vanuit gaat dat ze op basis van dit amendement bepaalde projecten via de rechter stop kunnen zetten."

Indien gemeenten groen licht krijgen om deel te nemen aan een glasvezelproject kan alleen het Ministerie van Economische Zaken dat besluit vernietigen. "Dit gebeurt in de praktijk zelden of nooit", aldus Van Dam. "Het wordt aan de ene kant lastiger gemaakt om te starten, maar als ze starten mogen ze de markt ongelimiteerd verstoren door onder de kostprijs te werken. Het oorspronkelijke voorstel vind ik daarom op beide punten veel beter."

Eerder spande kabelbedrijf UPC al een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam, omdat die 'stiekem' zou zijn begonnen met het aanleggen van het glasvezelnet Citynet, terwijl de Europese Commissie het glasvezelplan nog niet had goedgekeurd.