HP maakte gisteren bekend 13,9 miljard dollar te betalen voor de overname van Electronic Data Systems. Nina Buik, voorzitter van een 50 duizend leden tellende HP-gebruikersgroep, sprak daarop haar zorgen uit. EDS-directeur Ronald Rittenmeyer liet dinsdag namelijk weten dat het samengaan van de twee bedrijven zou kunnen leiden tot het verdwijnen van een aantal banen.

Buik: "Vanuit een zakelijk perspectief begrijp ik waarom deze banen moeten verdwijnen, omdat er anders dubbele banen zouden ontstaan. Ik wil echter wel zeker weten dat de klanten precies dezelfde service krijgen waar ze voor getekend hebben, dat is mijn enige punt van zorg.", meldt InfoWorld.

Dichter bij IBM

De aankoop van EDS verkleint de afstand tussen HP en dienstenmarktleider IBM aanzienlijk. Er zal een nieuwe bedrijfsunit ontstaan, genaamd "EDS -- an HP company", waarbij de huidige hoofdkantoor in Texas gehandhaafd blijft. Rittenmeyer krijgt de leiding krijgen over de bedrijfsunit en raporteert aan Mark Hurd, ceo van HP.

Volgens Joe Lovetere, president van Hub Technical, een reseller van HP hardware en diensten, komt de overname als een verrassing, maar is het allesbehalve slecht nieuws. Lovetere: "Ik denk niet dat de overname invloed zal hebben op onze bedrijfsvoering of op het marktsegment dat wij in handen hebben. Ons marktaandeel ligt bij de publieke sector en het MKB. EDS houdt zich voornamelijk bezig met grotere klanten."

Xerox

Xerox is een goed voorbeeld van zo'n grote klant. Het bedrijf heeft afgelopen april een contract getekend ter waarde van 263 miljoen dollar, waarbij EDS verantwoordelijk is voor het onderhoud van de mainframe-systemen en service-desk van Xerox. Hoewel de deal de bekroning vormt op een lange relatie tussen de twee bedrijven, is er wel in het contract opgenomen dat Xerox het contract mag openbreken wanneer er onverwachte veranderingen in het bedrijf plaatsvinden. De overname van het bedrijf door HP geldt als zo'n verandering.

Niet gevoelig

De overname kan gevoelig liggen omdat Xerox op direct met HP concurreert op de printermarkt. Volgens woordvoerder Carl Langsenkamp van Xerox zijn er op dit moment echter geen problemen: "Deze stap maakt HP sterker op het gebied van IT-outsourcing, het heeft niets te maken met de markt waarop wij concurreren."

Beter dan Compaq?

Rick Morris, chief information officer van autoverhuurder Dollar Thrifty Automotive, ziet echter potentiële problemen met de integratie van de twee bedrijven. De firma heeft een vijfjarig servicecontract met EDS. "De overname van Compaq door HP was destijds een behoorlijk rommeltje. De grote vraag is nu of HP het ditmaal beter gaat doen."

HP nam in 2001 computerfabrikant Compaq over voor 25 miljard dollar. De overname wordt gezien als een grote mislukking omdat hij HP geen extra winst heeft opgeleverd. De mislukte overname koste toenmalig ceo Carly Fiorina uiteindelijk haar baan. Zij is in 2006 vervangen door de huidige ceo Mark Hurd.