Dit blijkt uit cijfers van Micron Technology. Kevin Kilback, marketing manager van Micron,denkt dat pc-bouwers het systeemgeheugen door de lagere dram-prijzen kunnen opvoeren zonder daar aanvullende kosten voor te rekenen. Zo zijn de dram-prijzen het afgelopen jaar met ongeveer 35 procent gedaald.

Niet alleen de lagere prijzen dragen bij aan het grotere dram-geheugen in pc's, ook de opkomst van Windows Vista draagt bij aan de trend. "Vista heeft, in tegenstelling tot eerdere besturingssystemen, veel meer geheugen nodig", zegt Killback.

Hoewel het voorgestelde minimum van Microsoft staat op 512 MB ram voor het besturingssysteem, raden veel pc-verkopers 2 GB ram aan. David Short van IBM stelde in februari zelfs dat Vista pas echt goed draait op een pc met 4 GB ram-geheugen.

De verwachting is dat het dram-geheugen op een gemiddelde pc volgend jaar stijgt tot 1,5 GB. "De voornaamste oorzaak is de komst van Vista", aldus Killback.

Halfgeleiders

Makers van halfgeleider-chips hebben ook baat bij de hogere systeemeisen van Vista. De Semiconductor Industry Association (SIA) meldt dat de wereldwijde verkoop van halfgeleiders in de maand mei uitkwam op 20,3 miljard dollar, een groei van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

"Ondanks de prijsdruk op dram- en nand-geheugen, zijn de totale verkoopcijfers van halfgeleiders in de eerste vijf maanden met 3,1 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2006", zegt George Scalise van de SIA in een verklaring.