Het is lastig een jaar te vatten. 2014 zal wat tech betreft vooral herinnerd worden als het jaar waarin Windows XP zijn einde zag, het verontrustende OpenSSL-gat Heartbleed opdook, Ton Elias en co de falende ICT-projecten doorlichtte en het dubieuze recht om vergeten te worden. Maar ook als het jaar waarin de internationale cloudcrisis én een nieuwe crypto-oorlog de kop op staken.

Op Computerworld, ons platform voor nieuws, achtergrond en analyses, volgen wij dagelijks al deze ontwikkelingen op de voet. Dat leverde ook in 2014 weer genoeg leesvoer op. Hieronder onze selectie van de 15 beste, meest relevante en populairste verhalen van het afgelopen jaar.

Namens de redactie veel leesplezier en fijne Kerstdagen.

1. Rijk haalt XP-deadline niet

Vanaf de maand februari brachten we onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen.

Zelf onthulden we in april dat onze Rijksoverheid de deadline niet ging halen. Een grapje dat enkele Kamervragen later 2,5 miljoen euro bleek te kosten.

Lees terug: Rijk vraagt Microsoft om hulp vanwege Windows XP. (24 april)

Het dossier XPocalypse was smullen dit jaar. Zóveel organisaties bleken ook na de deadline nog volop Windows XP te gebruiken.

2. Belastingdienst maakt het wel heel bont

Een Kamercommissie onderzocht dit jaar 7 grote ICT-projecten, waaronder het EPD, de OV-chipkaart en de UWV-portal Werk.nl.

Ook wij doken in het omvangrijke ICT-moeras der falende projecten. Met onder meer dit pareltje: het Toeslagen-systeem van de Belastingdienst. Kosten? 203 miljoen euro.

Ondertussen is het beoogde systeem voor het innen van alle belastingen en het uitbetalen van alle toeslagen, voorschotten en verrekeningen, er op dit moment nog altijd niet.

Lees terug: Belastingdienst verzuipt in moeras van IBM en Oracle. (6 oktober)

Meer weten? Bekijk het volledige ICTfaal dossier

3. Silicon Valley aan de Eemshaven

Met veel bombarie werd onthuld dat Google een immens datacenter bouwt in Groningen. Maar na de zoete PR-golf van het 'Silicon Valley aan de Eemshaven' volgde de zure nasmaak.

Lees terug: Moet Groningen blij zijn met het Google-datacenter? (24 september)

Lees verder op pagina 2.

4. Journalist gechipt

Niet alleen volgen dat nieuws, ook máken. René Schoemaker kreeg tijdens het event IT Innovation Day een NFC-chip in zijn arm geschoten waarmee hij een jaar lang door het leven gaat. Gedurende dat jaar worden toepassingen verzonnen die met die chip werken, waar vooral het voordeel van een geïmplanteerde chip moet blijken.

Lees terug: Wat kan die chip in mijn hand (3 oktober)

5. Bloedend hart

Door Heartbleed wisten we opeens allemaal dat OpenSSL kwetsbaar is. Maar het probleem in iedereens IT-omgeving bleek al snel veel groter dan alleen de webserver. "Op een schaal van 1 tot 10 is dit een 11."

Lees terug: 6 stappen om het OpenSSL-gat te dichten (11 april)

Lees verder op pagina 3.

6. Een Nederlandse cloud?

Met stevige claims prijst KPN zijn clouddienst CloudNL aan bij klanten. Een veilige en volledig Nederlandse cloud waarbij de Patriot Act buitenspel staat. Maar kan dat eigenlijk wel? Chris Koenis zocht het uit.

Lees terug: De pijnpunten van KPN's volledig Nederlandse cloud (23 mei)

7. Ethisch hacken mag ver gaan

Uit nadere bestudering van het vonnis over de hack in 2012 bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda blijkt dat een ethisch hacker van de rechter behoorlijk ver mag gaan om security-misstanden aan te tonen, zo ontdekte Andreas Udo de Haes.

Lees terug: Ethisch hacker mag malware plaatsen van rechter (19 december)

Lees verder op pagina 4.

8. Het recht om vergeten te worden

In mei oordeelde het Europese Hof dat zoekmachines links naar pagina's moeten verwijderen als gezocht wordt op naam en de verwijzingen "onjuist, onvolledig, verouderd, bovenmatig of niet relevant" zijn. Een baanbrekend en historisch arrest. En om meerdere redenen dan je misschien denkt.

Lees terug: Wat is het vergeetrecht? (1 december)

9. Contactloos betalen

De perikelen rond 'contactloos betalen' fascineerden veel van onze lezers. De grote Nederlandse banken, Mastercard en de NS vormden één blok voor de introductie van NFC-betalen via bankpassen en smartphones. Toch was er zoals wel vaker één cruciale dissident.

Lees terug: Contactloos betalen: Nederland poldert richting Mastercard (29 januari)

Lees verder op pagina 5.

10. Bitcoin als commodity

Dit jaar brak Bitcoin door. Tenminste, ook voor het grote publiek en zelfs de vanzelfsprekend conservatieve financiële sector. Maar zijn banken werkelijk enthousiast over Bitcoin? Kristian van Tuil legt uit waarom de banken draaiden.

Lees terug: Zijn banken werkelijk enthousiast over Bitcoin? (2 december)

11. De nieuwe CEO

Microsoft onderging een enorme transformatie in 2014. Steve Ballmer ging en Satya Nadella kwam. Maar wat gebeurde er precies met de nieuwe koers van het aloude softwarebedrijf?

Lees terug: Microsofts Nadella laat zien wie de baas is (13 augustus)

Lees verder op pagina 6.

12. De Tweede Crypto-oorlog

Twintig jaar na de hoogtijdagen van de crypto-oorlog staat encryptie opeens weer op de agenda bij de politiek. Alsof er in twintig jaar helemaal niets is geleerd.

Lees terug: Google en Apple onder vuur in de Tweede Crypto-oorlog (30 september)

13. Netneutraliteit aangevallen

Dit jaar laaide de discussie over netneutraliteit wereldwijd op. Ook in Nederland leidde dat tot veel verwarring.

Lees terug: 'Duidelijkheid' over netneutraliteit schept verwarring (7 mei)

Hier gaat het dus over:
Lees verder op pagina 7.

14. Privacy is dood!

In 2014 brokkelde onze privacy weer wat verder af. Het is dan ook de hoogste tijd dat de mensen die ons horen te vertegenwoordigen serieus op ons reageren. Maar de laatste reactie van onze eigen overheid op onze zorgen is alleszeggend. Henk-Jan Buist legt uit waarom.

Lees terug: We hebben niets te verbergen, maar genoeg te vrezen (17 december)

De naam is Opstelten, Ivo Opstelten:

15. Shellshock ettert door

De bug in Bash veroorzaakte in september paniek in de securitywereld. Waarom Shellshock nog maanden, zo niet jaren, blijft spelen.

Lees terug: Pas op: Shellshock blijft maandenlang etteren (2 oktober)