Het onafhankelijke Archive Team wil de vele sites die homepagedienst Geocities heeft bewaren voor de toekomst. Daarvoor zijn nu in de eerste 48 uur van dit project zo'n 200.000 Geocities-websites gedownload. Compleet met ads, de inmiddels obscure 'wijkindeling' (neighbourhouds) van Geocities voor content over bepaalde onderwerpen, JavaScript-eigenaardigheden, enzovoorts.

Het streven is zoveel mogelijk te redden, voordat Yahoo die dienst stopzet. Het Archive Team geeft geen garanties voor de compleetheid.

Vóór Yahoo

Initiatiefnemer Jason Scott schat dat nu wel alle sites van vóór 1999 zijn veiliggesteld. In dat jaar is Geocities overgenomen door Yahoo, waarna die er een eigen, weer andere indeling op losliet. Het Archive Team wil ook die siteopbouw volledig mirroren.

Veel van Geocities zit waarschijnlijk ook in het bekende InternetArchive, dat surfers laat tijdreizen naar vroegere websites via de Wayback Machine. Webmasters kunnen sites daar ook voor aanmelden.

Geen backup

Het archiveringsteam benadrukt dat dit geen backupdienst is voor mensen die een eigen site of homepage hebben bij Geocities. Die zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van een alternatief voor hun online-content. Yahoo verwijst naar zijn betaalde dienst Yahoo Webhosting. Het archiveringsproject is in eerste instantie gericht op oude, 'in de steek gelaten' sites.

'Archivaris' Scott schat dat er met een snelheid van twee Gigabyte per uur wordt gedownload. Het Archive Team gebruikt daarvoor meerdere verschillende verbindingen en locaties. Het gaat echter om miljoenen bestanden met een gemiddelde omvang van 1 tot 30 kilobyte. Het is dus moeilijk om een overzicht te hebben van wat we nu al binnen hebben gehaald, schrijft Scott.