Iedereen krijgt toegang tot het werk van het zelfbenoemde Archive Team om Geocities niet verloren te laten gaan voor het nageslacht. De backup van de vorig jaar opgeheven dienst voor persoonlijke webpagina's is te downloaden via peer-to-peer protocol BitTorrent. In totaal gaat het om 652 gigabyte aan gecomprimeerde homepages, mét de bekende fel knipperende animated gifs die lange tijd populair waren.

Cultureel erfgoed

De archiveerders willen hiermee een brok internetgeschiedenis bewaren, compleet met de culturele uitingen die de ontwikkeling van het web weergeven. Dus niet slechts een omschrijving of een Wikipedia-lemma, maar de user generated content zelf. De data is in aanloop naar het einde van de dienst gedurende 6 maanden vergaard.

"Yahoo is erin geslaagd de grootste hoeveelheid geschiedenis te wissen in de kortste tijd ooit, in ieder geval met opzet. Miljoenen bestanden, gebruikersaccounts, alles is weg", klaagt het Archive Team in de release notes bij het torrent-bestand.

Omvang onbekend

"We zijn er niet zeker van hoeveel van Geocities er is gered in dit bestand, maar we weten wel dat we genoeg hebben vergaard om een flink deel te vertegenwoordigen." Yahoo heeft niet gereageerd op verzoeken van de archiveerders om met harde cijfers te komen. "We vermoeden dat zelfs Yahoo niet exact wist hoeveel accounts en bestanden ze hadden."

Diverse andere initiatieven, waaronder één van een Nederlander, zijn ontstaan met hetzelfde doel om dit cultureel erfgoed te bewaren. Daarbij zijn ook Geocities-homepages overgeheveld naar een live draaiende andere dienst, zodat die webpagina's gewoon te bezoeken zijn. Enkele enthousiaste gebruikers melden op het forum van het Archive Team soortgelijke plannen, waaronder een script om Geocities-homepages automatisch aan te maken als Facebook-pagina's.

Miljardenovername

Yahoo heeft in april vorig jaar al aangekondigd de stekker uit Geocities te trekken. De homepagedienst stamt uit de begintijd van het web, net als zoekmachine Yahoo zelf. Geocities is in 1999 overgenomen voor 3 miljard dollar. Het was toen vijf jaar oud en de op twee na meest bezochte website ter wereld.