Het geplaagde ict-bedrijf Brein kan er de klok op gelijk zetten. Iedere keer als Stichting BREIN "iets impopulairs" doet, beginnen de problemen en moeten alle zeilen worden bijgezet om DDoS-aanvallen en hackpogingen af te slaan en om te gaan met andere nare acties zoals faxbommen en hatemails.

Ratelende faxen

En dat is precies wat er afgelopen woensdag gebeurde nadat bekend werd dat Ziggo en XS4All de populaire torrentsite The Pirate Bay moeten blokkeren. De rechtszaak werd gestart door de antipiraterijstichting BREIN, en het vonnis leidde tot veel boze reacties.

"Vanaf het moment dat het in het nieuws kwam begonnen de faxen te ratelen en de telefoons te rinkelen", zegt Monique Barendsen, commercieel verantwoordelijk bij Brein. "Ik zat op dat moment in de auto en toen ik het op de radio hoorde wist ik: we moeten alle zeilen bijzetten."

Niet iedereen neemt namelijk de moeite om onderscheid te maken tussen BREIN en Brein. Zo gingen leden van Anonymous de fout in door in een op Pastebin geplaatste oproep de twee te verwarren, waardoor het effect waarschijnlijk alleen maar werd versterkt.

Door de wol geverfd

Volgens Barendsen is haar bedrijf er inmiddels wel redelijk goed op voorbereid. "Maar rond tien over drie kwam er echt een massale aanval die de site wel even uit de lucht haalde." Brein heeft inmiddels een actieplan opgesteld voor de BREIN-sores die zich telkens weer aandienen. "Hoogste prioriteit is de bedrijfsvoering veiligstellen", zegt Barendsen.

Er worden mensen vrijgemaakt om de infrastructuur te beschermen en de site in de lucht te houden. Volgens Barendsen zijn niet alle boze hackers van het kaliber DDoS'er en wordt er ook vaak geprobeerd in te breken. Onderschat die hackers niet", zegt Barendsen. "Gelukkig zijn onze klantbestanden tot nu toe altijd veilig gebleven."

Als dat gedeelte van de operatie loopt, dan wordt op zoveel mogelijk manieren geprobeerd wereldkundig te maken dat de verkeerde Brein wordt aangepakt. Dat gebeurt onder andere via de media en sociale media. Op de site wordt de volgende mededeling geplaatst: "Dit is de website van Brein Informatisering BV te Haaksbergen. Voor vragen/opmerkingen met betrekking tot Stichting Brein verwijzen wij u graag naar hun website: www.anti-piracy.nl."

Naamsverandering

De derde stap in het plan is om toch maar weer eens rond de tafel te gaan zitten met Stichting BREIN. Het kost iedere keer dat zoiets gebeurt namelijk veel energie, tijd en geld. Eigenlijk vindt Brein dat BREIN zijn naam moet veranderen. "Wij bestaan sinds 1996, zij kwamen veel later." De anti-piraterijstichting is opgericht in 1998.

Brein heeft vaker aan BREIN gevraagd zijn naam te veranderen, bijvoorbeeld in anti-piracy.nl. Een voor de hand liggende optie vindt Barendsen, omdat Stichting BREIN die domeinnaam al jaren gebruikt. "Het antwoord op die vraag is tot nu toe iedere keer 'nee' geweest."

Brein heeft zijn merknaam wel gedeponeerd, maar kan volgens Barendsen niet via de rechter afdwingen dat BREIN zijn naam moet veranderen. Omdat beide organisaties in verschillende sectoren opereren zou dat niet kunnen. "Bovendien willen wij het liever keurig netjes vragen." Op de vraag of Brein de geleden schade gaat verhalen op BREIN zegt Barendsen: "Daar hebben we nu nog niet over nagedacht."

Ook een dag na de bekendmaking en talloze berichten op nieuwsites en televisie rinkelen de telefoons nog en komen er faxen binnen bij Brein. Op vrijdag komt het managementteam bijeen om zich te beraden op vervolgstappen.

Domme internetvandalen

Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN, laat weten mee te voelen met de naamsgenoot. De naam veranderen vindt hij geen optie. "Er zijn heel veel Breinen in Nederland", zegt Kuik. "Maar wij zijn niet de oorzaak. Dat zijn domme internetvandalen die niet verder kijken dan hun neus lang is."

Wel is BREIN bereid om rond de tafel te gaan zitten met Brein. "We hebben afgesproken dat we volgende week gaan kijken naar oplossingen", voegt hij toe. "Zodat ze verschoond blijven van domme internetvandalen." Wat Kuik betreft moet "de boosheid" zich eerder richten op Anonymous.

Zelf kampt BREIN ook met problemen, de site kreeg het zwaar te verduren. "Die hebben we uit voorzorg uit de lucht gehaald. Laat ze maar schieten in het luchtledige, dat maakt mij niet uit."