Zo plat als een dubbeltje opeens, alle gezwollen retoriek van Het Betere Nederlandse Product. Bezoek als je manisch bent de site van 'Van Dik Hout'. Hopla, gratis en voor niets weer zeven magere jaren! De site zag er een jaar geleden nog uit als een snel in elkaar getimmerde hoek bij De Schele Houtkoning. Ieder frame achtergrondsgewijs dichtgespijkerd met gifjes van knoestjes, want er kwam hout in de bandnaam voor. Ze kwamen uit Den Helder, wisten zij veel. Beetje het hele jaar aan de kade naar Texel zitten koekeloeren, of je Jan Wolkers met zijn blote taas over het strand ziet hollen en dan maar gewoon opschrijven wat je daar bij voelt, de ontstaansgeschiedenis van 'Van Dik Hout'.

Maar kijk nu eens. Zanger Martin Buitenhuis staat frontpage na te denken hoe hij zijn nieuwe plaat gaat noemen: "sidekick van een mestkever" of toch maar gewoon "mijn stalen plaat". Als Buitenhuis op visite komt, stroomt er opeens roestig bloed uit je kranen. Huisdieren vallen dood aan je voeten. De gevoelsmens is binnen!

Nee, dan de site van Rene Froger. Wat een vrolijkheid! Reneetje voor intimi. Kosten nog moeite zijn gespaard om ook van deze site een wanproduct te maken. Webdesign door Schele Tonnie van de overkant, ook voor al uw broodjes bal, saté en houten vloeren. Een opmaak die aankomt als een schot hagel in het aangezicht. Heerlijke informatie ook.

Frogettes bijvoorbeeld blijken geen kaasbroodjes met een snufje kikker te zijn, maar achtergrondzangeressen. Ook op deze site weer het bekende effect. Je komt Ikea binnen. Na een minuut al dodelijk vermoeid. Je wilt naar buiten!! Je wilt iets leuks doen. "Attentie. Nico Dijkshoorn wil opgehaald worden uit de Levende Hel, Nico Dijkshoorn wil opgehaald worden uit De Levende Hel!"

Nee, dan Gerard Joling! Die begrijpt het. Een site is entertainment. Een bioscoop maar dan in het klein. Een daverend begin, skip hem niet. Men heeft Philip Bloemendal van het Polygoonjournaal gereanimeerd om de leader in te spreken. Meeslepend. Het greep me echt bij mijn strot. Briljante animatie met net op het juiste moment een prachtige camerabeweging richting wreed matrozenkruis. Gerard zingt ons welkom in een makkelijk vallend, ietwat geplisseerd paars colbertje waar Gerard een iets oversized hemd onder draagt. Ook aan de avant-gardisten is gedacht. Ga je snel met je muis over het menu heen en weer dan je hoort een compositie van Philip Glass. Probeer het. Gerards site is vooral snuffelen en ontdekken.

Het is een gevoelsmens, Gerard. En dat komt mooi terug in de opbouw van zijn site. We zitten net niet met ons armen om hem heen op het toilet, maar verder is alles wel zo'n beetje gecoverd. Op de fotopagina figureert veelvuldig tovenaarsvriend Hans Kolk, die iedere avond zijn hand in Gerards kontzakje tovert.

Feest der herkenning. Wie staan er niet met de sympathieke dames- en herenkapper uit Schagen op de foto? Country Wilma natuurlijk. Was ik nog bij, dat feest. Zelden zo gelachen. Dat zij met die pan kippensoep op die ijzeren rodeostier ging zitten en dat Gerard toen zei: "meiiiiiiiiiiiiid, doe me een bakkie". Daar moet je bij zijn geweest, merk ik, nu ik het opschrijf. Prachtige foto in de afdeling "together" met Ron Wood. Gerard zet er dan Keith Richards bij. Typisch Gerrie Boy! De foto van Majoor Bosshardt klopt ook niet, het is Mick Jagger in zijn heilsoldatenperiode.

Een geschenk, de site van Joling. Precies wat het moet zijn. Al bladerend wordt hij je neefje. Hij is de enige die begrijpt waar het echt om gaat. Bezoekers laten vergeten hoe abominabel slecht je zingt. Is die zingende zaag goed gelukt.