Het gerechtshof oordeelt dat Techno Design zijn inkomsten voor een belangrijk deel verwierf door structureel gebruik te maken 'van de beschikbaarheid op internet van ongeautoriseerde mp3-muziekbestanden'. Hierdoor heeft het bedrijf geen rekening gehouden met de belangen van auteurs- en nabuurrechthebbenden op die bestanden zodat de zoekmachine onrechtmatig handelt, aldus het hof.

Met de uitspraak veegt het gerechtshof het eerdere oordeel van de rechtbank van tafel. In mei 2004 oordeelde de rechter van Haarlem nog dat Zoekmp3.nl geen inbreuk maakte op het auteursrecht. De zoekmachine zou gebruikers alleen doorverwijzen naar sites waar die mp3-bestanden zijn te vinden.

Volgens het gerechtshof komt Techno Design hier niet mee weg omdat de bezoekers juist op zoek zijn naar ongeautoriseerde muziekbestanden. Een waarschuwing onderaan de site dat het uitwisselen zonder toestemming van rechthebbenden illegaal is, doet ook niet ter zake, stelt het hof.

De uitspraak is een opsteker voor auteursrechtenorganisatie stichting Brein. Volgens Tim Kuik, directeur van Brein, is hiermee de toon gezet voor andere sites.

"Het vonnis van de lagere rechter is op alle punten afgewezen en het hof heeft nu de gewenste duidelijkheid verschaft. Dat geldt dus ook voor linksites en andere online intermediairs", aldus Kuik.