Zowel MacRumors als MacDailynews en The Unofficial Apple Weblog melden op basis van anonieme bronnen dat de dienst in september zal worden aangekondigd. Tegelijkertijd zou een aantal nieuwe iPods het licht zien.

Naast een iTunes-abonnement van 129 dollar per jaar, zouden consumenten voor 179 dollar via zowel hun iPhone als de computer toegang kunnen krijgen tot het systeem. Mobileme-abonnees zouden korting krijgen en hoeven slechts 99,99 dollar te betalen. De korting moet mogelijk dienen als goedmakertje na de desastreus verlopen introductie van de mobiele e-maildienst.

Het is niet de eerste keer dat er wordt gesuggereerd dat Apple een abonnementsdienst gaat introduceren.

Andere diensten gestaakt

De timing van de introductie is daarbij opvallend. Zowel Microsoft als Yahoo hebben in de afgelopen maanden juist soortgelijke diensten van de markt gehaald. Daarbij kreeg vooral Microsoft forse kritiek te verwerken omdat klanten hun muziek binnenkort niet meer kunnen afspelen op nieuwe apparaten.

Beiden kwamen hun gebruikers uiteindelijk tegemoet. Microsoft houdt de drm-servers van zijn muziekdienst langer in de lucht en Yahoo sloot een overeenkomst met Rhapsody, een dienst van Real. Deze firma is in Amerika de enige overgebleven grote aanbieder van muziekabonnementen, tegen een tarief van 14,99 dollar per maand (179,88 per jaar).