De tabloid Weekly World News, bekend om zijn satirische content en coververhalen die vaak gebaseerd zijn op bovennatuurlijke en paranormale bronnen, hielp afgelopen zaterdag het gerucht de wereld in dat Facebook per 15 maart zijn poorten zou sluiten. Ceo Mark Zuckerberg zou te gestresst zijn om de site nog langer te managen, het sociale netwerk zou zijn leven hebben verwoest.

De tabloid schrijft ook een zogenaamd citaat van de 'vice president van techninical affairs' op. Die waarschuwt dat alle foto's ook offline gaan. "Dus als je je foto's ooit nog terug wil zien, dan raad ik aan ze offline te halen. Het is onmogelijk om ze terug te krijgen nadat Facebook ophoudt te bestaan." Verder wordt Zuckerberg aangehaald die niet denkt dat mensen er zwaar aan gaan tillen. "Om eerlijk te zijn denk ik dat het ook beter is. Zonder Facebook moeten mensen het huis uit om echte vrienden te maken. Dat is altijd goed", zou hij gezegd hebben.

Teleurgestelde gebruikers

Hoewel dit bericht duidelijk is verzonnen startte er op verschillende fora en blogs een stevige discussie over het gerucht. "Is Facebook shutting down" werd nummer 14 op de lijst van meest ingevoerde Google-zoektermen, weet Valleywag. Ook zorgde het gerucht voor reacties als: "Waarom? Facebook verandert een hoop levens overal in de wereld. Waarom nu stoppen? :'( Mijn vrienden en ik hebben elkaar ontmoet via Facebook. Het helpt ons om met onze geliefden in contact te blijven. Stop er alsjeblieft niet mee."

De online paniek zorgde er ook voor dat Facebook officieel moest reageren op het gerucht. "We hebben de memo over het sluiten niet gekregen, dus we blijven voorlopig gewoon werken. Wij gaan niet weg, we zijn net begonnen", was de reactie van het sociale netwerk via Twitter. Later kwam ook antwoord via de persvoorlichter. Hij zei tegen Mashable: "Het antwoord is nee, dus help ons alsjeblieft een eind te maken aan deze onzin."