Daarmee wordt Facebook virtueel meer waard dan bedrijven als eBay, Yahoo en zelf mediagigant Time Warner, zo heeft de New York Times berekend. Volgens de krant geeft het nieuwe geld Facebook nog meer mogelijkheden om werknemers van andere populaire werkgevers als Google te verleiden hun baan in te ruilen voor een carrière bij het sociale netwerk . Al vrijwel het hele jaar maken talenten de overstap van vooral Google naar Facebook.

De werkelijke waarde van Facebook is op dit moment nog bijna onmogelijk om in te schatten, ondanks de financiële injectie van Goldman Sachs. Het bedrijf van Zuckerberg is niet beursgenoteerd dus een brede waardering van de financiële markten is er niet.

Handel in schaduwmarkt

Toch wordt er druk gehandeld in de virtuele aandelen van Facebook. Deze schaduwmarkt die zich in de marges van de werkelijke beurshandel bevindt, is nu onderwerp van onderzoek geworden van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Naast de virtuele handel in Facebook-aandelen is er ook druk ruilverkeer in aandelen Twitter, Zynga (de producent van de games op Facebook) en LinkedIn.

Het onderzoek moet geruchten bewijzen of ontzenuwen dat de handel in die (niet-bestaande) aandelen wordt misbruikt om de (virtuele) waarde van de betrokken bedrijven kunstmatig op te voeren. De SEC heeft nu enkele kopers en verkopers van die aandelen aangeschreven, om zo informatie te vergaren over het hoe en waarom van de schaduwaandelenhandel. Daarnaast moet elke bedrijf dat publiekelijk zijn aandelen laat verhandelen, openheid geven over betreft zijn financiële boekhouding. Dat hoeven Facebook, Twitter, Zynga en LinkedIn nu niet.

Meer druk op Zuckerberg

Facebook staat wel steeds meer onder druk om nu ook officieel een beursnotering aan te vragen. Tot nu toe heeft ceo Mark Zuckerberg afhoudend gereageerd op een dergelijke beursgang of een eventuele verkoop van het bedrijf. Hardnekkig blijft het gerucht dat het bedrijf een beursgang heeft gepland in 2012. Dan zal duidelijk worden wat Facebook werkelijk waard is. Hoewel het geen inzicht in zijn boekhouding geeft, wordt door analisten ingeschat dat Facebook winst draait met een jaarlijkse omzet van ongeveer twee miljard dollar.

De investering van Goldman Sachs in Facebook is 450 miljoen dollar, het Russische Digital Sky Technologies doet daar nog eens 50 miljoen dollar bij. De Russen hebben overigens al een half miljard in Facebook zitten. In de deal is tevens opgenomen dat Goldman Sachs nog eens 1,5 miljard dollar ophaalt bij andere potentiële investeerders in Facebook.

Zuckerberg verdubbelt vermogen

De nieuwe geschatte waarde van Facebook betekent tevens dat Zuckerberg virtueel nog even wat rijker wordt. Forbes schatte zijn vermogen op 6,9 miljard dollar toen Facebook nog 23 miljard waard zou zijn. Dat is nu verdubbeld. Daarmee komt Zuckerberg in de buurt van de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, die ieder 15 miljard dollar waard zouden zijn.

De waardestijging van Facebook brengt ook de tweeling Tyler en Cameron Winklevoss weer in beeld. De twee broers, die altijd hebben beweerd dat Zuckerberg het idee voor Facebook van hen stal, willen nu meer geld. Eerder hebben ze 65 miljoen dollar toegezegd gekregen na lang juridisch getouwtrek. Nu willen De Winklevii die schikking openbreken, omdat het bedrag van 65 miljoen dollar zou zijn gebaseerd op een te laag ingeschatte waarde van Facebook.