Al tijden geldt instant messaging-software (IM) als in populariteit een van de snelst groeiende toepassingen in het internet. Vandaar dat veel bedrijven vroeg of laat met een eigen IM-programma zijn gekomen, zoals onder meer AOL TimeWarner (met AIM en ICQ), Microsoft en Yahoo. Het grootste nadeel is dat de programma's niet met elkaar samenwerken. Wie bijvoorbeeld Yahoo Messenger op zijn pc heeft geïnstalleerd, kan geen contact zoeken met leden van ICQ. Dat geldt voor de meeste partijen als een zeer onwenselijke situatie. Marktleider AOL TimeWarner wordt gezien als de partij die elke vorm van samenwerking frustreert. Diverse pogingen van softwarebedrijven om hun IM-programma aan die van AOL te koppelen, werden steevast door AOL in de kiem gesmoord.Formeel wordt er echter wel overlegd tussen de partijen. Dit schiet echter bijzonder weinig op, zo schrijft CNet. Allereerst is er de Internet Engineering Task Force ( IETF) die tracht tot een gemeenschappelijke serie technische specificaties te komen waarop de verschillende IM-platformen kunnen worden gebaseerd.

Geen enkele vooruitgang

Volgens CNet zijn de gesprekken binnen de IETF vastgelopen. Er zou nog steeds geen overeenstemming zijn voor een gemeenschappelijke standaard. Volgens ingewijden heeft men in een jaar tijd geen enkele vooruitgang geboekt.Verder overlegt de concurrentie – waaronder Microsoft, AT&T, Yahoo, [email protected], Odigo en CMGI - van AOL TimeWarner al een tijdje binnen de werkgroep IMUnified. Ook hier loopt het volgens CNet niet van een leien dakje, alhoewel het er eerder naar uitzag dat de groep snel tot afspraken zou komen.Er zouden nog veel technische obstakels zijn te overwinnen. Als andere oorzaak voor de vertragingen wordt het verscheiden van twee ooit machtige leden – Tribal Voice en iCast – genoemd. Niettemin hoopt IMUnified nog voor het einde van het jaar met de mededeling te komen dat de leden hun software kunnen laten samenwerken in een gemeenschappelijke vuist tegen AOL.

Windows Messenger

Microsoft wacht dit ondertussen niet af en zet groot in op IM, zo werd onlangs duidelijk. Naast de bestaande MSN Messenger lanceert Microsoft een uitgebreide versie onder de naam Windows Messenger. Hiermee kan niet alleen per tekst worden gechat, maar ook via beeld en geluid. Het programma wordt in Windows XP geïntegreerd, wat Microsoft een zeer machtige positie geeft. Vanzelfsprekend zullen leden van MSN Messenger per tekst kunnen communiceren met gebruikers van Windows Messenger, maar over een samenwerking met bijvoorbeeld Yahoo is nog niets bekend. Als de gebruikers van AIM en ICQ bij elkaar worden opgeteld, is AOL TimeWarner nog altijd marktleider. Het bedrijf verliest echter snel terrein aan Microsoft. Gekeken naar losse programma's is MSN Messenger inmiddels al het populairst.