Op de site BikeTag.nl kunnen fietsers voor vijf euro een sticker kopen voor op hun fiets. Op de sticker staat de tekst: "Mijn fiets gevonden? Sms '+bike [nummer]' naar 06 4200 4200 of www.biketag.nl." Fietsers moeten de sticker op de stang onder het zadel plakken.

Elke sticker heeft een uniek nummer dat is gekoppeld aan het e-mailadres van de eigenaar van de fiets. Als een gestolen (of door de overheid verwijderde) fiets wordt teruggevonden, kan de vinder de fiets via sms of de site van BikeTag aanmelden. BikeTag brengt de eigenaar van de fiets daarvan vervolgens per e-mail op de hoogte.

Omdat de vinder van een fiets een bericht kan sturen naar een 06-nummer zijn er geen extra kosten verbonden aan het sms'en.

Opslagloods

De grootste kans maken bestolen fietsers waarschijnlijk als hun rijwiel staat opgeslagen bij de politie of een gemeentelijke opslagloods. BikeTag heeft nog geen afspraken gemaakt met deze instellingen, maar hoopt dat snel te kunnen doen.

Daarnaast hoopt Patrick de Laive van BikeTag dat de stickers fietsendieven zullen afschrikken. "Je zou je kunnen voorstellen dat een dief die de keuze heeft uit twee fietsen, zal kiezen voor de fiets zonder onze sticker. Mensen die op straat een fiets willen kopen, zullen misschien ook minder snel geneigd zijn om een fiets met sticker te kopen."

Het is wel mogelijk om de sticker te verwijderen, geeft De Laive toe. "Uiteindelijk is geen enkel middel waterdicht. Fietsendieven kunnen ook gegraveerde postcodes wegvijlen."

Aangifte

Nog voor de dienst officieel werd aangekondigd, had BikeTag.nl al twintig stickers verkocht. "Om de dienst tot een succes te maken, is het nodig om enkele tienduizenden stickers te verkopen", stelt De Laive. "Bij die aantallen zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om een klein percentage van alle verdwenen fietsen in Nederland terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar."

Jaarlijks worden in Nederland een miljoen fietsen gestolen of weggeknipt door de overheid. Het grootste deel daarvan komt niet terug bij de eigenaar. Bijna niemand doet aangifte.