"Office Starter 2010 is een nieuwe probeer- en koopversie van Office. Het vervangt Works; dat gaat er geheel uit", vertelt Rob Elsinga van Microsoft Nederland aan Webwereld. Pc-leveranciers mogen die software voorinstalleren op nieuwe pc's. Dit vervangt ook de trial-versies van Office die Microsoft al sinds versie 2003 aanbied via oem's.

Wordpad+

Het nieuwe meegeleverde pakket bestaat uit een basale uitvoering van Word en Excel. Die Starter-editie van Word ontbeert bijvoorbeeld de mogelijkheid voetnoten en commentaren aan te brengen, en kan verschillende versies van een document niet met elkaar vergelijken. Ook het importeren van externe databestanden is niet mogelijk.

Qua functionaliteit zou de uitgeklede software wel boven Wordpad zitten, wat standaard in Windows zit en wat niet wordt geschrapt. "Het gaat voor consumenten om het Office-merk en om compatibiliteit met bestandsformaten. Works is niet Office en heeft een eigen uiterlijk en andere bestandsformaten."

Productsleutel kopen

Consumenten kunnen voor Office Starter een productsleutel kopen om de software te upgraden. Die product key card, een soort 'prepaid-kaartje', is te koop bij de pc-leverancier of -winkel maar ook online direct bij Microsoft. Daarnaast valt de software te downloaden, om te proberen maar ook om te kopen, via de nieuwe Click-To-Run dienst van Microsoft. Die optie geldt dan voor huidige pc's.

"Starter kan dan ook geactiveerd worden als de Home and Student-uitvoering van Office, of de nieuwe Home and Business-uitvoering of de Pro-uitvoering." De variant voor kleinzakelijk gebruik heeft dan wel mail- en agendaprogramma Outlook aan boord. Elsinga vertelt dat Office Starter gebonden is aan de pc waarop het is geleverd, wat ook geldt als het pakket eventueel is ge-upgrade.

Alle varianten in zich

Hij legt uit dat de huidige trial-versies van Office alleen te activeren zijn als de Home and Student-uitvoering. "Op sommige business-pc's, zogeheten Office Ready-pc's, wordt wel een pre-installed image van Office Professional geleverd", vertelt de Microsoft-manager. Die voorgeïnstalleerde software is dan weer alleen díe ene variant.

Pc's met de nieuwe voorgeïnstalleerde Office-uitvoering, die in wezen alle varianten in zich draagt, komen begin komend jaar op de markt. Elsinga: "Dat gebeurt bij de lancering van Office 2010. Daarvoor is officieel nog geen datum voor geprikt." Hij houdt het dus op de officiële verklaring van 'in de eerste helft van 2010'.

Prijzen en reclame

Microsoft verwacht tegen die tijd bijna alle pc-leveranciers aan boord te hebben. Het praat nu met internationale oem's. Vanaf 8 oktober worden Nederlandse pc-makers en winkeliers "geïnformeerd en voorbereid". De pc-makers kunnen dan Office aanschaffen bij Microsoft en dat meeleveren op hun computers. Pc-makers en winkeliers kunnen de key cards inkopen.

Consumenten betalen geen extra geld, want de aanschaf zit verdisconteerd in de prijs van de gehele pc, net als Windows. De prijzen voor de productsleutels, voor upgrades naar de verschillende uitvoeringen, zijn nog niet bepaald. "Dat zal vergelijkbaar zijn met de prijs van de huidige oem-versie Home and Student."

De Starter-uitvoering bevat overigens ook advertenties, in een balk rechts in beeld. "Dat is informatie over de andere uitvoeringen, de mogelijkheden daarvan", vertelt Elsinga. Hij sluit niet uit dat Microsoft daar ooit ook andere advertenties zal vertonen.

Online Office

Tegelijk met de komst van het Office 2010-softwarepakket komt Microsoft met een online-uitvoering op de proppen. Dat Office Webapps is gratis voor consumenten, en voor bedrijven voorbehouden aan betalende gebruikers van Office 2010.

Elsinga legt uit dat Webapps bestaat uit functioneel beperkte versies van Word, Excel, OneNote en Powerpoint. De twee eerstgenoemde zijn nog minder functioneel dan de applicatietegenhangers in Office Starter. Lokaal aangemaakte documenten met veel functionaliteit zijn online wel te bekijken en bewerken, maar niet met dezelfde 'rijkheid' aan te maken.