De meeste mensen die door de bliksem worden getroffen houden daaraan lichte brandwonden over omdat de huid een hoge weerstand heeft en slecht elektriciteit geleidt. In een artikel dat is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine waarschuwt de Canadese radioloog Eric Heffernan samen met twee collega's voor het gebruik van mp3-spelers tijdens onweer.

Het gebruik van oortelefoontjes van een mp3-speler lijkt de gevolgen van een blikseminslag te verergeren, waarschuwt Heffernan, die werkzaam is in het Vancouver General Hospital.

Als voorbeeld noemt Heffernan een 37-jarige jogger die tijdens een onweersbui onder een boom bescherming zocht terwijl hij naar muziek luisterde. De man werd getroffen door de bliksem en had veel ernstigere verwondingen dan hij gehad zou hebben als hij geen mp3-speler aan had staan, aldus de radioloog in de krant Vancouver Sun.

"Het gebruik van de oortelefoontjes in combinatie met het bezwete lichaam, zorgde ervoor dat de elektriciteit makkelijk door het hoofd werd geleid", stelt Heffernan.

Een ander voorbeeld is een man die in Colorado door de bliksem werd geraakt en zwaar gewond raakte. Uit een scan bleek dat hij meerdere brandwonden in zijn hoofd had. Ook had hij brandwonden op zijn borst, nek en in de buurt van zijn oren.

Volgens de arts is het niet alleen de Ipod, maar alle mp3-spelers die de kans op zware verwondingen bij blikseminslag vergroten.

Heffernan adviseert mensen die worden overvallen door een onweersbui om ervoor te zorgen dat hun mp3-speler geen contact maakt met de huid en de oortelefoontjes uit de oren te halen.